El Salvador barreja membres de bandes rivals a les presons per frenar la violència
Operació de trasllat de presons de centenars de membres de les "maras" (Reuters)

El Salvador barreja bandes rivals a les presons per frenar la violència en plena pandèmia

El govern decreta l'estat d'emergència a les presons per l'onada d'assassinats entre "maras" aprofitant que la pressió policial ha baixat a causa de la lluita contra el coronavirus

RedaccióActualitzat

Decretat l'estat d'emergència màxima a les presons del Salvador. El govern creu que és des de les cel·les que s'ha ordenat una sèrie d'assassinats, que aquest cap de setmana han disparat les estadístiques.

Al Salvador, les bandes criminals anomenades "maras" tenen uns 70.000 membres, i més de 12.000 són a la presó. Fins ara, estaven separats per bandes, però ara comparteixen el confinament que, per definició, suposa estar entre reixes.

Als últims dies hi ha hagut un trasllat massiu de presos. Des del 2002, se'ls repartia en diferents centres en funció de la "mara" a la qual pertanyien. Ara, el president del país, Nayib Bukele, ha decidit barrejar-los. L'ordre es va emetre després que divendres hi hagués 24 assassinats al país, quan la xifra diària havia baixat a dos.
 

El Salvador barreja membres de bandes rivals a les presons per frenar la violència
El govern creu que barrejant bandes pot aturar la violència (Reuters/José Cabezas)
El Salvador barreja membres de bandes rivals a les presons per frenar la violència
Els presos estan amuntegats a les cel·les (Reuters/José Cabezas)
Guerra a les
El govern ha començat una guerra contra les bandes a les mateixes presons (Reuters/José Cabezas)
Guerra a les
Més de 12.000 membres de les "maras" estan empresonats (Reuters/José Cabezas)


Bukele afirma, en el seu compte de Twitter, que la policia ja ha detingut molts dels autors dels assassinats i molts dels que els van ordenar, i remarca que faran tot el possible perquè "els que han comès aquests homicidis es penedeixin tota la seva vida d'haver pres aquesta decisió".

El president assegura que "ja ha sortit la primera banda que ha dit que ja no matarà salvadorenys, en falten dues". És un missatge que comparteix amb un vídeo on suposats membres d'aquesta banda -la facció del sud de Barrio 18- expliquen que no són responsables de l'augment d'assassinats al país.

 

 

 

 

Les dues bandes que, segons Bukele, falta que es comprometin a frenar l'increment de violència homicida són una altra facció de Revolucionaris de Barrio 18 i la Mara Salvatrucha (MS13), la més nombrosa.

 


Ofensiva de les "maras" coincidint amb la lluita contra el coronavirus

El govern està convençut que les "maras" han incrementat la violència aprofitant que les forces de seguretat han rebaixat la pressió, ocupades en la lluita contra el coronavirus. Per això s'ha decidit endurir la situació dels reclusos, i evitar que dirigeixin les bandes des de l'interior dels centres.
 

Guerra a les
El trasllat s'ha fet coincidint amb la crisi de la Covid-19 (Reuters)
El Salvador barreja membres de bandes rivals a les presons per frenar la violència
Presos sortint de les cel·les de la presó d'Izalco davant la vigilància de la policia (Reuters)
El Salvador barreja membres de bandes rivals a les presons per frenar la violència
El president Bukele ha ordenat l'operació de trasllat de presos (Reuters)
El Salvador barreja membres de bandes rivals a les presons per frenar la violència
Reclusos de les "maras" asseguts al pati de la presó (Reuters)


Hi ha qui pensa que barrejar membres de diferents bandes els neutralitzarà. D'altres temen que s'uniran en l'adversitat. La Comissió dels Drets Humans del Salvador denuncia que aquesta mesura és una bomba de rellotgeria, i diu que o bé es mataran entre ells o bé, amb aquestes cel·les superpoblades, ho farà la Covid-19.

 

Les "maras" és un fenomen que es considera com una herència de la guerra civil salvadorenya (1980-1992) i que es va enfortir amb la deportació de membres de les bandes des dels Estats Units. Han resistit davant diferents plans de seguretat d'empresonament massiu, enfrontament directe i diàleg dels últims quatre governs.

Des de Human Rights Watch (HRW) ja s'està comparant Nayib Bukele amb un cabdill i s'alerta del risc que converteixi el Salvador en una altra dictadura de l'Amèrica Llatina.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Policial
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut