Unes mans d'una persona jove agafen les d'una persona gran
El Parkinson provoca rigidesa i dificultats de moviment

El ritme amb què es tecleja pot servir per un diagnòstic precoç del Parkinson

Xavier DuranActualitzat

El ritme amb què es tecleja a l'ordinador pot revelar signes de Parkinson abans que la malaltia es manifesti de manera més clara. Aquesta és la hipòtesi de Warwick Adams, de la Universitat Charles Sturt d'Austràlia. Adams ha obtingut resultats positius en estudis previs i ara vol realitzar una prova a una escala més gran.

Si el sistema funcionés seria un pas important, perquè quan es diagnostica el Parkinson, un gran nombre de neurones ja estan danyades. Detectar-ho abans ajudaria a prendre mesures terapèutiques per evitar el deteriorament progressiu. El Parkinson afecta aproximadament un 2% de la població i provoca diversos problemes motors, com ara tremolors, rigidesa i dificultats de moviment.

Adams, que té Parkinson però que no té tremolors, va publicar l'any passat els resultats d'un estudi fet amb 103 persones, de les quals 32 tenien Parkinson lleu. La recerca, que va aparèixer a la revista PLOS One, mostrava la possibilitat de detectar la malaltia per les modificacions que provoca en els moviments de les mans i els dits. Segons l'autor, no calia teclejar més de 400 paraules ni tenir un equip especialitzat.

Ara Adams ha fet un pas més, segons explica la revista New Scientist. Per avaluar amb més exactitud els símptomes del Parkinson, Adams vol comprovar si la freqüència amb què es premen les tecles encaixa amb la que té la tremolor de les mans dels que tenen la malaltia, entre 4 i 6 hertzs. 

Per això, va dissenyar un sistema per obtenir i processar les dades. Es tracta d'una aplicació que s'ha d'instal·lar en un ordinador personal. En un article pendent de publicació, descriu uns resultats que indiquen la possibilitat de diagnosticar precoçment la malaltia amb gran precisió. Durant nou mesos, va prendre dades de 76 persones, de les quals 27 tenien Parkinson lleu i no prenien medicació i 15 tenien tremolors degudes a altres causes. Va poder detectar el 78% dels casos i diferenciar les tremolors degudes al Parkinson de la resta.

Per ampliar la mostra i augmentar el valor de la prova, Adams demana 300 voluntaris, amb Parkinson o sense, des de la pàgina web del laboratori PDLab, on desenvolupa la seva recerca. Els voluntaris han de tenir més de 50 anys, instal·lar l'aplicació anomenada Tappy i fer servir l'ordinador durant dotze mesos. És important que durant aquest temps ningú més faci servir l'ordinador. Si, com espera, l'assaig surt bé, el següent pas serà desenvolupar un sistema de diagnòstic que pugui ser utilitzat tant per persones individuals com per metges.

Altres grups també investiguen aquest mètode

Adams no és l'únic que utilitza la interacció amb instruments tecnològics per detectar símptomes precoços del Parkinson. Al maig, un equip d'investigadors grecs, encapçalats per Leontios J. Hadjileontiadis, de la Universitat Aristòtil de Salònica, va publicar a la revista Scientific Reports un estudi basat en el teclejat en la pantalla tàctil d'un telèfon intel·ligent. Els resultats, obtinguts amb un grup reduït, també indicaven una gran fiabilitat del mètode.

Luca Giancardo, del Centre de Ciències de la Salut de la Universitat de Texas, i altres investigadors estan desenvolupant un sistema informàtic que analitza el ritme de tecleig en un telèfon intel·ligent o en un ordinador. Una persona sana triga aproximadament una dècima de segon entre prémer una tecla i deixar-la anar. Variacions en aquest ritme poden indicar l'existència de Parkinson. Giancardo considera que, a part del diagnòstic precoç, el sistema es podria utilitzar per comprovar si una determinada medicació funciona en un malalt de Parkinson.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutParkinson
Anar al contingut