Pequín

El risc d'epidèmies plana sobre la Xina, on ja es reconeixen 50.000 víctimes del terratrèmol

El drama a la Xina continua magnificant-se a mesura que passen els dies. El govern xinès eleva a 50.000 morts i a 10 milions d'afectats l'últim balanç oficial del terratrèmol de dilluns. El president xinès, Hu Jintao, ha visitat la província de Sichuan per inspeccionar les feines de rescat que s'hi estan duent a terme i per comprovar la devastació que va deixar el fort sisme. L'exèrcit ha desplegat a la zona 30.000 soldats addicionals. La gran preocupació continua sent el risc d'epidèmies, el perill de trencament d'alguns embassaments i la recerca de possibles supervivents, feina que cada vegada és menys esperançadora.

Actualitzat
Entre la runa d'un edifici una dona mou la mà per cridar l'atenció dels equips de rescat. Ha sobreviscut al terratrèmol i a quatre dies atrapada. El seu relat posa els pèls de punta, especialment per la seva enteresa en un moment com aquest. "Esperava que vinguéssiu a salvar-me i sabia que em salvaríeu. Cada cop que sentia gent fora cridava: 'Ajudeu-me!' Quan no sentia ningú callava per guardar energia. Tenia set i gana, i he mirat de mantenir-me viva. Estic molt contenta d'estar viva. No us preocupeu per mi. Em cuidaré. Gràcies per venir a salvar-me."

En centenars de pobles i ciutats devastats continua la recerca contra rellotge de supervivents colgats sota la runa. Encara se'n troben d'empresonats pels mateixos blocs de ciment, que els han protegit de tot el que els ha caigut a sobre. És el cas d'un grup d'estudiants d'un institut de Beichuan, que després de 80 hores d'angoixa i desesperació han estat trets de sota la runa pels equips d'emergència.

Però cada hora que passa les possibilitats de rescatar més gent viva es van esgotant. El president Hu Jintao ha visitat les zones del sinistre més afectades i ha assegurat que els esforços són cada vegada més descoratjadors. El govern reconeix que la xifra de víctimes del terratrèmol pot arribar a les 50.000 i hi ha desenes de milers de persones que s'han quedat sense casa.

A la província de Sichuan, epicentre del sisme més potent i destructiu des de la fundació de la República Popular de la Xina, l'any 1949, les carreteres i els camins es comencen a omplir de fileres de gent que fuig de les ciutats devastades per buscar refugi en cases de familiars d'altres llocs. Porten l'imprescindible o el que han pogut rescatar de sota la runa de casa seva. Molts deixen els morts enrere. I uns pobles i ciutats que, simplement, han deixat d'existir. L'exèrcit xinès i els equips de socors han muntat centres d'ajuda improvisats per la ruta o intenten evacuar tothom que poden amb un vehicle de motor.

A les poblacions més afectades, els supervivents lamenten la falta de menjar i diuen que es veuen obligats a beure aigua contaminada i a dormir al ras. De moment, el govern assegura que no s'ha detectat cap brot infecciós, però que la lluita contra les epidèmies tot just acaba de començar. Els equips de rescat han començat a retirar els cadàvers que hi ha escampats als carrers.
Anar al contingut