Cribratges massius a la Vall d'Hebron després dels brots de Covid a l'hospital
Durant 24 hores no s'han rebut entrades a Emergències, un dels serveis on es van detectar els brots

El risc de rebrot evoluciona a l'alça en gairebé totes les regions sanitàries

L'índex de rebrot és de 207,59 punts a tot Catalunya, fet que la situa en un risc molt alt

Redacció/ACNActualitzat

L'evolució del risc de rebrot de coronavirus (EPG) es manté a l'alça a tot Catalunya. Totes les regions sanitàries registren increments de l'índex de risc amb lleugers descensos, gairebé imperceptibles, a l'Alt Pirineu i Aran, a Barcelona Nord i al Camp de Tarragona.

Després de tancar un mes d'agost en què l'evolució del risc era ascendent, els primers deu dies de setembre l'EPG va descendir lleugerament fins a l'inici de les classes i la tornada a la feina de moltes famílies.

A les acaballes del mes, el vermell domina el mapa d'índex de risc per regió sanitària.

 

L'EPG ha pujat uns tres punts en total respecte a les dades de divendres i se situa en 207,59, mentre que la velocitat de contagi, o taxa reproductiva efectiva (Rt), es manté inalterable en 1,21, segons l'últim balanç del Departament de Salut.

En les últimes 24 hores s'han declarat 1.712 nous casos confirmats per PCR de Covid-19 (ahir van ser 1.106), i n'eleven la xifra total a 136.058. La xifra de casos amb totes les proves és de 160.716 (1.884 més en les últimes hores).

Evolució de l'índex de risc de rebrot per comarques
Evolució de l'índex de risc de rebrot per comarques

Des de l'inici de la pandèmia han mort 13.293 persones per coronavirus a Catalunya, nou més que en l'últim balanç. Els ingressats als hospitals baixen significativament en 33 persones i ara són 739, de les quals 137 són a l'UCI, xifra idèntica a fa 24 hores.

La Cerdanya ha estat un dels territoris més afectats per l'evolució a l'alça de l'índex de risc, però en declaracions a "El suplement", de Catalunya Ràdio, el conseller de l'Interior, Miquel Sàmper, ha dit que, segons l'alcalde de Puigcerdà, ha pujat menys gent a la comarca que habitualment.

 

 

Models matemàtics

Clara Granell, investigadora en sistemes complexos de la Universitat Rovira i Virgili (URV), ha explicat al mateix programa de ràdio els quatre factors que fan que l'Rt s'incrementi.

El primer és la població susceptible de contagiar-se de la Covid-19. Aquelles persones que o bé s'exposen al virus amb conductes de risc o la situació de les quals les fa més vulnerables al contagi.

El segon, l'efectivitat de la transmissió del virus, les possibilitats biològiques que té el virus de contagiar un determinat individu.

El tercer és el període infecciós, molt llarg en el coronavirus. Com més temps una persona pugui estar infectada més probabilitats hi ha de contagi.

I el quart és el nombre de contactes que ha tingut la persona contagiada.

Evolució dels casos de coronavirus confirmats
Evolució dels casos de coronavirus confirmats

Granell ha matisat Sàmper, que uns minuts abans que ella comparegués a la ràdio pública havia afirmat que el virus "té vida pròpia". Per la investigadora de la URV és tot el contrari.

"Som nosaltres els que donem mecanismes al virus per propagar-se o els que li posem traves", ha declarat Clara Granell.

I hi ha diverses mesures per posar-li traves, ha seguit: l'aïllament en casos de contagi, ja sigui individual o via tancaments perimetrals; el confinament general, conscients de l'impacte que té sobre l'economia, o la immunització, amb el risc que mentre no sorgeixen els anticossos un gran nombre de persones mori pel camí.

Tots aquests són els factors que la investigadora té en consideració per elaborar els models matemàtics que permeten anticipar l'efectivitat d'una mesura davant d'una altra.

Per posar fre al risc de rebrot avui dissabte entrava en vigor la limitació de reunions de més de sis persones.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut