Cribratge per detectar contagis de Covid-19 a l'escola Remolins de Tortosa (ACN)
Cribratge per detectar contagis de Covid-19 a l'escola Remolins de Tortosa (ACN)

El risc de rebrot a Catalunya puja a 274 punts i a Barcelona s'enfila als 313

Continua creixent el risc de rebrot i l'índex de contagi de coronavirus a Catalunya, que ara és de l'1,3

Actualitzat

A Catalunya puja el risc de rebrot fins als 274,89 punts, 18 més que aquest divendres, i això deixa un mapa en què pràcticament tot el país està en risc molt alt de contagi, és a dir, que supera els 200 punts, una tendència creixent similar a la dels últims dies. Només se salven del risc molt alt tres comarques de l'Alt Pirineu.

 
 

A Barcelona ciutat, el risc de rebrot arriba als 313,25 punts, per sobre de la mitjana catalana.

És una xifra que no es veia des del 30 de març, en el pic de la pandèmia, quan el risc de rebrot era de 333,64.

 

Ara fa tres setmanes, el 21 i 22 de setembre, Barcelona va superar també els 300 punts i després va aconseguir reduir la corba amb l'entrada en vigor de la prohibició de reunir-se més de sis persones, una mesura que continua vigent i que s'acaba de renovar per 15 dies més.

A més, Barcelona té una taxa de contagi de l'1,5, també superior a la de Catalunya, que és de l'1,3. Es considera que la pandèmia està estabilitzada quan l'índex de contagi és igual o inferior a 1, és a dir, que cada persona amb Covid només en contagia una altra.

 

Pel que fa a la resta de dades, en les últimes 24 hores s'han confirmat 2.471 nous casos positius i s'ha informat de 7 morts per Covid, segons les dades de l'evolució epidemiològica actualitzades aquest dissabte pel Departament de Salut.

Ara hi ha 839 persones ingressades als hospitals, 157 de les quals són a l'UCI.


Les pròximes setmanes, clau

La investigadora de sistemes complexos de la universitat Rovira i Virgili Clara Granell ha advertit aquest dissabte a Catalunya Ràdio que les dades a Catalunya són negatives i que la pandèmia seguirà creixent a les pròximes setmanes. Granell alerta que la població s'ha relaxat per les ganes de tornar a la normalitat, una realitat incompatible amb el virus.

La investigadora també creu que encara que el govern ha limitat les trobades a 6 persones, no ha fet prou incís en la idea que han de ser de grups estables.

I apunta que el gran repte aquest hivern és a la transmissió del virus per aerosols. La renovació de l'aire dins dels espais tancats passa a ser un element essencial, tant com els de distància, mans i mascareta.  

"Si tu tens un número de gent dins d'un local i aquest local no està prou ben ventilat, la gent s'acabarà respirant l'aire dels altres. I no només això. Si aquests persones marxen, i el local no es ventila correctament, les persones que vinguin a continuació encara estan exposades a la respiració de la gent que acaba de sortir".


Proves PCR a Cervera

Mentrestant, aquest dissabte es continuen fent proves massives a Cervera. L'objectiu és fer 550 testos, i es busca especialment famílies que tinguin criatures en edat escolar i també les que hagin fet trobades familiars o amb amics després de la festa major.

Pots consultar l'index de rebrot per municipis en el següent mapa interactiu:

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut