El rinoceront de Sumatra desapareix de Malàisia amb la mort de l'última femella
Rinoceront de Sumatra mascle (Reuters/Supri Supri)
Kuala Lumpur

El rinoceront de Sumatra desapareix de Malàisia amb la mort de l'última femella

Indonèsia és ara l'únic lloc on queden exemplars d'aquesta espècie, que havia habitat bona part d'Àsia

RedaccióActualitzat

Malàisia s'ha quedat sense el rinoceront de Sumatra. L'últim exemplar que quedava d'aquesta espècie, una femella de 25 anys anomenada Imam, va morir de càncer dissabte a l'estat de Sabah. El mes de maig havia mort l'últim mascle, Tam.

Segons la International Rhino Foundation, els zoòlegs esperaven que Imam i Tam criessin, però l'esperma de Tam era de baixa qualitat i Imam tenia un tumor a l'úter. Així i tot, no perden l'esperança d'aconseguir-ho en el futur. Han guardat material genètic de tots dos i esperen, quan la tecnologia els ho permeti, aconseguir un embrió viable que puguin implantar en una femella. En estat salvatge, l'espècie ja es va donar per extingida de Malàisia el 2015.

Uns 80 rinoceronts a Indonèsia

En queden encara, en estat salvatge, a l'illa indonèsia de Sumatra i a la part indonèsia de l'illa de Borneo. Quants? Segons la World Wildlife Fund (WWF), uns 80 individus.

No hi ha cap indici que la població sigui estable. I, de moment, la reproducció en captivitat no sembla la solució. En els últims 15 anys només s'ha aconseguit que criessin dues femelles.

Amenaçat per la desforestació i la caça furtiva

El rinoceront de Sumatra, Dicerorhinus sumatrensis, és el més petit de les cinc espècies vives de rinoceronts i l'únic asiàtic amb dues banyes.Té el pèl llarg i està més emparentat amb l'extingit rinoceront llanut, Coelodonta antiquitatis, que amb les espècies actuals.

Havia habitat bona part d'Àsia, però la seva població s'ha extingit dràsticament les últimes dècades per la desforestació del seu hàbitat i la caça furtiva. Els rinoceronts són molt buscats per les seves banyes, a les quals s'atribueixen -erròniament- propietats medicinals o afrodisíaques. Estan tan aïllats que poques vegades es reprodueixen. Probablement és l'espècie de gran mamífer més amenaçada. La seva població s'ha reduït un 70% els últims 20 anys.

Anar al contingut