Granollers

El retrat d'una generació de dones invisibilitzades, a través de 26 fotografies

Tenen més de 85 anys, són de Granollers i el fotògraf Jordi Ribó les reivindica després d'una vida supeditada als homes... fins i tot perdent el seu nom

Anna LasagaActualitzat

El fotògraf Jordi Ribó ha retratat 26 dones de més de 85 anys de Granollers i ha fet una exposició per reconèixer i fer visible una generació que va quedar supeditada als homes... fins i tot perdent el seu nom en adoptar el del marit. Ara ja en té moltes més de pendents per acabar editant un llibre amb tots els seus retrats.

 

Les 25 de les 26 protagonistes de l'exposició
 

Entre totes sumen més de 2.000 anys. Són 26 granollerines de més de 85 anys que han estat escollides per formar part d'una exposició fotogràfica. L'objectiu, fer un reconeixement a una generació que, majoritàriament, ha cedit el protagonisme als homes. Una d'elles l'Anna Maria López Moncada, es troba amb totes les seves companyes a la inauguració.

"A mi m'ha fet molta il·lusió veure que hi ha tanta persona gran, tan disposada a dir 'sóc aquí', que abans semblava que havien de quedar-se arraconades a certa edat i ara no, al contrari."

 

L'Anna Maria López Moncada al costat del seu retrat
 

Jordi Ribó López, és el fotògraf que els ret homenatge i els ha sabut treure la llum i la vitalitat que totes porten dins.

"Aquestes dones el moment que es casaven, perdien el nom, es quedaven amb el cognom del marit... per exemple, la Sra Barbany es diu Lola Grau, i en canvi tothom la coneix per la Sra Barbany... fins i tot entre elles no saben el nom."

 

La Lola Gadea Vila posant per Jordi Ribó

 

La Lola Gadea Vila, afegeix, :

"I sempre ha funcionat així. I clar, quan tens 90 anys ja no ho canvies i tot i que siguis vidues pues t'has quedat amb el nom."

Ella era la Lola Vergés i en l'exposició els retrats els acompanya el nom i els dos cognoms.

 

La Maria Vilar Noguera recorda com ha canviat la situació de la dona
 

Totes tenen molt clar que la situació de la dona ha evolucionat molt, però una altra d'elles, Maria Vilar Noguera i la Lola Gadea Vila expliquen que el que ara pot semblar impensable, per a elles era "normal".

Maria: "Coses que ara són lliures, abans no es podien fer segons què, pel carrer... per exemple? petons."

 

Lola: "Ara una nena de 16 o 18 anys se'n va de viatge sola... nosaltres a les 9 havíem de ser a casa, cada dia."

 

El fotògraf de Granollers, Jordi Ribó, autor de l'exposició
 

En Jordi Ribó les coneix totes perquè moltes són les mares dels seus amics. A la inauguració no n'ha faltat ni una, i com diuen l'Anna Maria i la Lola, esperen que tothom les vegi.

Anna Maria: "A mi m'ha fet molta il·lusió veure totes aquestes "noies" i ara som "velles", la paraula és aquesta però ho portem bé! Esperem que els altres ho vegin així també."

Lola: "Què penso? que estic contentíssima, i que Granollers ens recordarà i que tot això quedarà arxivat i d aqui a molts anys algú encara se les mirarà."


Jordi Ribó ha retratat 26 dones per a aquesta exposició, però ara ja en té 40 més pendents de posar-se davant la càmera. Molt probablement acabarà fent un llibre que li permeti recollir el testimoni d'aquesta generació granollerina.

 

ARXIVAT A:
Cultura popularMemòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut