Ana Pastor i Hernán Cortés davant el nou quadre de Felip VI

El retrat de 88.000 euros de Felip VI ja penja al Congrés

El quadre, pintat per Hernán Cortés, és en una una sala no accessible al públic

RedaccióActualitzat

Un nou retrat del rei Felip VI, fet a l'oli i que ha costat 88.000 euros, ja penja al Congrés dels Diputats. El quadre l'ha fet el pintor Hernán Cortés i presideix el conegut com a Saló dels Ministres, una sala on no poden entrar ni els visitants ni els mitjans de comunicació.

Es tracta del lloc de reunió de la mesa de la cambra i també està reservada al govern: de vegades s'hi reuneix el Consell de Ministres.

El quadre de Felip VI substitueix el que hi havia del seu pare i que havia pintat Ricardo Macarrón. El quadre de Joan Carles I es penjarà en un lateral de la mateixa sala.

La tria del pintor la va fer al juny de l'any passat el Congrés. Un cop fet l'encàrrec, Cortés va enviar un pressupost al Congrés i n'hi van demanar una revisió a la baixa perquè el trobaven massa car. El pressupost de 88.000 euros que s'acabarà pagant va ser aprovat amb els vots del PP, el PSOE i Ciutadans. Unides Podem, que també tenen representació a la mesa del Congrés, hi va votar en contra perquè ho consideren "un anacronisme".

Per a la cambra es tracta del primer retrat oficial del cap de l'Estat. L'obra es va aprovar al juny del 2018 en comprovar que, quatre anys després que arribés al tron, el rei continuava sense comptar amb un retrat pictòric a la institució i només n'hi havia fotografies.

 

Unides Podem va proposar una fotografia

Manuel Marín, president del Congrés del 2001 al 2008, va optar per una fotografia a l'hora de posar la seva imatge a la Galeria dels Presidents, on penja un retrat de cada president del Congrés. Unides Podem va proposar que aquesta fos la manera de tenir una imatge de Felip VI, per estalviar diners i modernitzar la galeria. La fotografia de Marín, feta per Cristina García Rodero, va costar 25.000 euros.

El quadre de Felip VI costa una quantitat similar al de José Bono, fet per Bernardo Pérez Torrens i que va aixecar molta polseguera el 2015. Hernán Cortés també havia fet els retrats de Luisa Fernanda Rudi i dels set "pares" de la Constitució.

 

 

Un Felip VI que "inspira confiança"

L'autor del retrat explica que ha pretès reflectir la "confiança" que el cap de l'Estat inspira gràcies a la seva mirada "còmplice". Es tracta d'una tela quadrada d'1,5 metres per banda on el monarca, amb barba, apareix assegut amb les mans recolzades sobre les cames, mirant de cara l'espectador, vestit amb un vestit gris marengo, camisa gris clar i corbata fosca.

Darrere seu es pot llegir la llegenda "Felip VI Rei. XL aniversari de la Constitució Espanyola".

ARXIVAT A:
Monarquia
Anar al contingut