Mapa amb la distribució dels resultats a la ciutat de Barcelona

El resultat de les eleccions a Barcelona, carrer a carrer: què han votat els teus veïns?

Els resultats de les eleccions municipals 2023 mostren com Trias s'ha imposat en la majoria de seccions censals, sobretot a Gràcia, l'Eixample, les Corts i Sarrià-Sant Gervasi

Francesc Bigorra/Montse Enrubia/Ferran VilaActualitzat

Les eleccions municipals d'aquest diumenge, amb la victòria de Xavier Trias, han deixat un mapa de la ciutat de Barcelona totalment diferent del d'ara fa quatre anys, quan va guanyar ERC.

De les 1.068 seccions censals que hi ha la la ciutat, Trias per Barcelona s'ha imposat en 406, el PSC en 355 i Barcelona en Comú en 297.

ERC partia d'una victòria en 439 seccions censals i tan sols n'ha aconseguit retenir dues, a la Barceloneta. També en té dues el PP: una de Sant Martí de Provençals, un feu dels populars, que hi guanyen gairebé totes les eleccions, i una de Baró de Viver.

En les sis seccions restants hi ha hagut un empat de vots: en tres empaten els comuns i els socialistes, en dues Trias i el PSC, i en una Trias i els Comuns, al Guinardó.

El mosaic de seccions censals mostra com Trias s'imposa homogèniament a les Corts i Sarrià Sant Gervasi; el PSC, a Nou Barris, i els Comuns a bona part de Ciutat Vella. En altres zones com Gràcia o l'Eixample la distribució de vots mostra més diferències.

Per districtes, Trias guanya a Gràcia, l'Eixample, les Corts i Sarrià-Sant Gervasi. Els socialistes han guanyat als districtes del nord i del Besòs: Horta Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. Els Comuns només conserven Ciutat Vella i Sants-Montjuïc, mentre que ERC no ha guanyat en cap districte.

Malgrat que en molts casos el guanyador ho és per poc marge, destaca especialment el cas de Sarrià-Sant Gervasi, on Trias ha aconseguit el 40% dels vots, a molta distància del segon, que és el PP amb un 14,9%.

Si ens fixem en fa quatre anys, hi ha hagut canvi de colors a Sarrià-Sant Gervasi (on va guanyar Valls), les Corts i l'Eixample i Gràcia (on va guanyar ERC), Horta-Guinardó, Sant Andreu i Sant Martí, on van guanyar els Comuns.


Què és una secció censal?

La secció censal és la unitat més petita amb què es comptabilitzen els resultats electorals.

En total, a Catalunya n'hi ha més de 5.000, tot i que hi ha casos en què tot un municipi és una sola secció censal i algunes ciutats tenen desenes de seccions censals. A Barcelona, per exemple, n'hi ha 1.068.

El mapa inclou els partits que han obtingut com a mínim un 1% de vots a la ciutat. Les dades han estat facilitades pel Ministeri de l'Interior i són provisionals. Les geometries de les seccions censals són de l'Institut d'Estadística de Catalunya i de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (2023).

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut