Andreu Bartolomé i Maria Casademunt, davant del seu restaurant a Siurana
Andreu Bartolomé i Maria Casademunt, davant del seu restaurant a Siurana
Siurana

El restaurant de Siurana pioner de la insubmissió fiscal, obligat a tancar

Després de set anys sense pagar Hisenda, l'Agència Tributària els ha bloquejat els comptes i els ha retirat el NIF

Actualitzat

El restaurant de Siurana que el 2012 va impulsar la insubmissió fiscal i pagar els impostos a la hisenda catalana tanca les portes després que l'Agència Estatal de l'Administració Tributària (AEAT) els hagi bloquejat els comptes i retirat el NIF.

Després de set anys sense pagar els impostos a Hisenda, els propietaris del restaurant del Priorat anuncien en un comunicat penjat a la porta que el 9 de desembre abaixaran definitivament la persiana i ho qualifiquen d'"atac democràtic":

"Aquest atac democràtic a la nostra empresa, que inicialment vam intentar solucionar improvisadament amb la intenció de pagar treballadors i proveïdors i així no haver d'aturar una activitat que dona feina a diverses famílies, ha arribat a una situació límit que ens obliga a tancar de forma irreversible si més no a curt/mitjà termini"

 

 

Impulsors de la insubmissió fiscal

El restaurant, que té el mateix nom que el poble, va ser un dels impulsors de la plataforma "Diem prou!", en suport a la insubmissió fiscal, l'any 2012.

 

Bartolomé i Casademunt en la presentació de la campanya "Diem prou!"

 

En un principi, Andreu Bartolomé i Maria Casademunt, els propietaris, ingressaven els impostos a l'Agència Tributària Catalana, però a finals del 2012, en saber que es transferien a la hisenda espanyola, van deixar de pagar.

Bartolomé ha explicat a Catalunya Ràdio que, aquests últims set anys, han destinat una quantitat equivalent als impostos que havien de pagar a diferents serveis i causes benèfiques i n'han anat informant l'administració catalana:

"Vam comunicar a l'Agència Tributària que, a partir d'aquell moment, i mentre no canviessin aquesta situació, el que faríem és que ens diguessin on ingressar els diners, però no a l'Agència Tributària. És a dir, que ens diguessin quina escola, quina fundació, quin ajuntament necessitava els impostos i nosaltres ho faríem arribar directament. I, com que no ho feia, vam anar decidint i, això sí, trimestralment informàvem l'Agència Tributària del que havíem fet i com ho havíem fet, amb comprovants de transferència".

Des del 2012, els diners del Restaurant Siurana han pagat projectors per a escoles, cadires per a l'hospital Sant Joan de Reus i vals de menjar per a persones necessitades.

En el comunicat, el restaurant assegura que havien complert amb les seves obligacions fiscals:

"L'empresa estava al corrent de pagament i havia complert amb totes les seves obligacions de manera normal i només pel que fa a l'IVA i a l'impost de societats, i de forma reivindicativa, ho havia fet amb l'ATC".

Tanmateix, el mes de juny passat, l'Agència Tributària estatal els va bloquejar els comptes per impagament reiterat. Bartolomé, però, assegura que el restaurant no té cap deute pendent:

"És que de deute pendent no hi ha res. En tot cas hi ha uns diners que s'han pagat d'una manera que no és l'habitual i informant-ne trimestralment l'administració. Que ara a nosaltres ens diguin que el que hem fet durant aquests set anys no es podia fer ens sembla correcte, però que ens reclamessin alguna altra cosa ho trobaríem no només absurd, sinó de falta de respecte".

 

Interior del Restaurant Siurana, que no ha pagat Hisenda els darrers set anys i ha destinat uns diners equivalents a causes benèfiques

 

Crítiques a la "incompetència" dels polítics catalans

En el comunicat, el restaurant critica "la incompetència" dels polítics catalans per no haver aplicat l'Estatut de l'any 2006 i tampoc aplicar la DUI del 27 d'octubre del 2017, tal com consideren que "els han exigit els catalans en les darreres eleccions":

"Expressem la nostra voluntat de no voler seguir vinculats a una administració espanyola, avui desacreditada políticament, judicialment i policialment".

ARXIVAT A:
Hisenda catalanaProcés català
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut