El responsable d'Interior durant el 155 desvincula Trapero de Puigdemont

Juan Antonio Puigserver contradiu Pérez de los Cobos i la Fiscalia sobre Trapero i sobre Cèsar Puig

RedaccióActualitzat

Última sessió de testimonis en el judici a la cúpula dels Mossos d'Esquadra la tardor del 2017.

Juan Antonio Puigserver, que va ser el màxim responsable del Departament d'Interior durant l'aplicació del 155, ha contradit el coronel Diego Pérez de los Cobos, coordinador de les forces policials a Catalunya durant el referèndum de l'1 d'octubre, i ha assegurat que no va veure mai cap connivència ni afinitat ideològica entre el major Josep Lluís Trapero i l'aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sobre la celebració del referèndum.

Puigserver va ser present a la reunió extraordinària de la Junta de Seguretat de Catalunya que es va fer el 28 de setembre de 2017 al Palau de Pedralbes.

A preguntes d'Olga Tubau, advocada de Trapero, ha explicat que en aquella reunió Puigdemont va ser l'únic que va verbalitzar un suport explícit al referèndum.

I ha afegit que Trapero no va fer cap gest ni cap declaració d'aprovació, i va explicar que els Mossos actuarien seguint els principis de proporcionalitat i que l'ús de la força seria moderat en cas que hi hagués persones vulnerables als col·legis electorals.

Olga Tubau, advocada defensa: "Va percebre vostè que el major Trapero compartís el posicionament del president Puigdemont en relació amb la celebració del referèndum de l'1 d'octubre?"

Juan Antonio Puigserver, testimoni: "No."

Olga Tubau, advocada defensa: "Que hi pogués haver alguna actitud gestual, alguna mirada, que permetés inferir una complicitat o una posició d'alineació amb el president Puigdemont?"

Juan Antonio Puigserver, testimoni: "No."


El testimoni de Puigserver també ha estat favorable als interessos de la defensa d'un altre dels acusats, Cèsar Puig, secretari general d'Interior la tardor de 2017.

Puigserver ha explicat que, contra el que sosté la Fiscalia, el càrrec de Puig no era equivalent al de secretari d'Estat i, per tant, no podia donar ordres als Mossos, perquè no en tenia competències operatives.

 

Juan Antonio Puigserver, màxim responsable del Departament d'Interior durant l'aplicació del 155


I ha recordat que el Ministeri de l'Interior confiava en els comandaments de la policia catalana, tret de Trapero, i que per això no els va substituir per comandaments de la Policia Nacional ni de la Guàrdia Civil.

La sessió d'aquest dimarts s'ha tancat amb el visionat dels vídeos aportats per les parts.

La Fiscalia ha mostrat vídeos extrets del web de Dolça Catalunya, un grup d'extrema dreta, en què es veu com agents dels Mossos no impedeixen les votacions, l'1-O, mentre, en altres punts de votació, els antiavalots de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil actuen amb contundència.

Acabats els testimonis i el visionat dels vídeos, la pròxima sessió del judici està prevista per dilluns que ve, dia 16.

Serà l'única sessió de la setmana que ve, en la qual les parts elevaran a definitives o modificaran les seves conclusions provisionals.

Sembla que la Fiscalia té intenció de modificar-les, perquè ha sol·licitat uns dies per poder presentar-les.

ARXIVAT A:
Judici Trapero
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut