El repte de treballar amb temperatures altes amb el decret d'estalvi energètic

Les mesures d'estalvi energètic del govern espanyol poden entrar en contradicció amb la normativa sobre riscos laborals, que situa la temperatura màxima als 25 graus en casos de treball físic

RedaccióActualitzat

Els treballadors de l'oficina de Correus del carrer Calàbria de Barcelona porten dos dies sense entrar a la feina. L'aire condicionat es va espatllar fa dues setmanes i la temperatura interior es va disparar per sobre dels trenta graus.

La normativa laboral diu que en una oficina es pot treballar a un màxim de 27 graus, però si l'activitat dels treballadors és més forta, el límit es troba en 25 graus.

Això xocaria amb el decret d'estalvi energètic, que situa la temperatura mínima als 27 graus en interiors, especialment en activitats on els treballadors desenvolupen esforços físics, com els cambrers, els reposadors, cuiners...

Per això, els sindicats demanen que en espais com bars i restaurants, hauria de prevaler la temperatura de 25 graus.

"És veritat que hi ha una contradicció del decret d'estalvi amb el màxim legal, els 25 graus, respecte a les feines que no són sedentàries. Però la llei situa claríssimament que preval la normativa sobre les condicions en els centres de treball", defensa Cristina Torre, secretària d'acció sindical de CCOO.

L'article 29 del reial decret matisa que els llindars de temperatura "han d'ajustar-se" per complir amb "les disposicions mínimes de seguretat i salut als llocs de treball".

En el cas del comerç minorista, on als magatzems es fa un treball físic exigent, la norma dels 27 graus només seria aplicable a l'espai destinat a la venda.

 

 

L'augment de la calor a l'estiu continuarà els propers anys i els sindicats avisen que cal revisar els plans de prevenció de les empreses per a la nova realitat. No obstant, la normativa de temperatura no s'aplica als treballadors que tenen el seu centre de treball a l'exterior.

Els treballadors de la construcció, els agricultors o els repartidors treballen sigui quina sigui la temperatura màxima. Després de la mort de dos treballadors de la neteja en plena onada de calor a Madrid, el Ministeri de Treball va prometre que revisaria la normativa de prevenció de riscos laborals en els casos de treball a l'exterior.

La llei de riscos laborals no fa una menció específica a la calor, però sí que detalla que "l'empresari ha de garantir la seguretat i la salut dels treballadors al seu servei en tots els aspectes relacionats amb el treball". Els sindicats, en aquest sentit, demanen que es tingui en compte específicament la calor com un risc laboral.

ARXIVAT A:
EnergiaDrets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut