El moment en què s'ha anunciat l'hora que marca aquest any el Rellotge de l'Apocalipsi (Reuters / Leah Millis)
El moment en què s'ha anunciat l'hora que marca aquest any el Rellotge de l'Apocalipsi (Reuters / Leah Millis)

El Rellotge de l'Apocalipsi s'avança: la humanitat, 10 segons més a prop de la fi del món

La humanitat és 10 segons més a prop de la fi del món que fa un any, segons el càlcul que fa el Butlletí de Científics Atòmics

Redacció / AgènciesActualitzat

El Rellotge de l'Apocalipsi no havia estat mai tan a prop de la mitjanit. Aquest rellotge metafòric, Doomsday Clock en anglès, és una eina del Butlletí de Científics Atòmics per mesurar la proximitat de la fi del món.

En l'actualització que s'ha fet aquest dimarts marca les 23:58:30. És a dir, la humanitat és a un minut i mig de l'apocalipsi. "Un perill sense precedents", segons alerta el Butlletí de Científics Atòmics.


La guerra d'Ucraïna, que Vladímir Putin va engegar fa prop d'un any, ha reactivat l'amenaça d'un conflicte nuclear. A això s'hi sumen tensions geopolítiques persistents, evidenciades amb els míssils de Corea del Nord o la manca d'acord per reprendre el pacte nuclear amb l'Iran. A més, la pandèmia de la covid i l'emergència climàtica són altres factors que estan acostant la humanitat al seu final.

El professor del Centre per l'Estudi del Risc Existencial de la Universitat de Cambridge Paul Ingram avisa que el més perillós és la combinació de tots aquests factors:

"El que no em deixa dormir a la nit no és la crisi climàtica ni les armes nuclears en si mateixes. És la combinació de totes aquestes amenaces, que sorgeixen juntes i impacten les unes sobre les altres"

El Rellotge de l'Apocalipsi vol fer prendre consciència de la vulnerabilitat mundial i pressiona perquè s'impulsin actuacions governamentals.

L'anomenat Rellotge de l'Apocalipsi se situa a 90 segons de la mitjanit (Reuters / Leah Millis)

10 segons més a prop de l'apocalipsi que l'any passat

Ara per ara només falten 90 segons per arribar a la mitjanit d'aquest rellotge simbòlic. Són 10 segons menys que el càlcul de fa un any. De fet, entre el 2020 i el 2022, el Rellotge de l'Apocalipsi no es va moure dels 100 segons.

"Ens agradaria moltíssim endarrerir el rellotge, però hem de respondre al que passa al món", ha assenyalat el físic Daniel Holz, copresident de la junta que cada any decideix la posició de les agulles del rellotge:

"Si et fixes en el que passa a Ucraïna, els desastres climàtics... És molt difícil dir que les coses estan millorant."

La xifra queda lluny dels set minuts fins a la mitjanit del 1947, quan es va crear el sistema, o dels 17 minuts de quan va acabar la guerra freda.

Precisament la guerra freda va ser un dels moments més crítics. L'any 1953, quan el rellotge va marcar dos minuts per a la mitjanit, tant soviètics com nord-americans van fer les primeres proves amb armes termonuclears.

Un càlcul en què han participat Einstein o Oppenheimer

Els encarregats de calcular el temps que falta perquè el Rellotge de l'Apocalipsi arribi a la mitjanit és el Butlletí de Científics Atòmics, una organització formada per científics de prestigi.

L'organització la van fundar, en acabar la Segona Guerra Mundial, l'any 1945, un grup de científics de la Universitat de Chicago que havien participat en el Projecte Manhattan per desenvolupar les primeres bombes nuclears però eren contraris a utilitzar-les contra la població.

Dos anys més tard, el 1947, l'organització va posar en marxa el Rellotge de la Fi del Món, que simula el compte enrere cap a la destrucció de la humanitat.

Entre les persones que han col·laborat amb el Butlletí de Científics Atòmics al llarg de la història hi ha els premis Nobel Albert Einstein i Robert Oppenheimer, o el filòsof i matemàtic Bertrand Russell.

Des de l'any 2007 el rellotge ha incorporat a l'hora de fer el càlcul el deteriorament del planeta a causa de l'escalfament global i la crisi climàtica.

Anar al contingut