El lehendakari, Iñigo Urkullu, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, reunits al Palau de la Generalitat el juny del 2017 (ACN)
El lehendakari, Iñigo Urkullu, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, reunits al Palau de la Generalitat el juny del 2017 (ACN)

El relator, un perfil que ja va aparèixer el 9N amb el PP i abans de la DUI

Rosa TaboadaActualitzat

No és la primera vegada que per abordar els conflictes polítics entre Catalunya i Espanya s'han utilitzat mediadors o relators. La darrera, després del referèndum de l'1 d'octubre. Llavors, la figura clau va ser el lehendakari Iñigo Urkullu, que va mediar amb Carles Puigdemont davant la imminència d'una Declaració d'Independència i l'aplicació de l'article 155.

Urkullu va intentar rebaixar la tensió, però la seva gestió va ser en va. S'havia parlat d'eleccions a Catalunya i d'aparcar la DUI i el 155. I ja és sabut que hi va haver moments de dubtes. Uns quants, fins i tot, van donar per fet l'acord. Però la decisió d'intervenir la Generalitat tant sí com no ja estava presa i el Parlament va declarar la independència el 27 d'octubre, encara que fos en el preàmbul d'una resolució.

El 2014, l'any de la consulta del 9N, en què governava el Partit Popular, també hi va haver mediadors. Tres, asseguren unes fonts. Van ser sempre negociacions discretes, perquè l'estratègia política de Rajoy i del seu executiu va ser, primer, el silenci. I, després, menystenir la consulta que preparava el govern d'Artur Mas. L'expert en demoscòpia Pedro Arriola va ser l'encarregat de parlar amb Joan Rigol quan presidia el Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

També hi va haver relators pròxims al PSOE, que també participava en les converses per impedir la consulta. Però la consulta es va fer. Va ser un èxit. Els mediadors no ho van poder impedir.

 

Joan Rigol, president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir (ACN).


Funcions diferents, segons la Generalitat i La Moncloa

De fet, un mediador o relator serveix bàsicament per facilitar un diàleg o una negociació que es pressuposen complicats. Però el context polític és tan elèctric que tensiona fins i tot les paraules. I ara, aquesta figura que semblava que havien acceptat tant el govern català com l'espanyol resulta que té funcions diferents segons qui en parli.

El govern espanyol descriu el relator com un testimoni, una mena de notari que assisteix a les reunions i en dona fe. En canvi, el govern català entén que és un tercer actor que participa de manera activa en aquestes converses, que ajuda a trobar solucions o, si escau, a arribar a acords.

De la necessitat d'incorporar aquesta figura, se'n va parlar per primer cop a la cimera de Pedralbes del 20 de desembre, entre Quim Torra i Pedro Sánchez. El president català portava el famós document de 21 punts que demana a l'executiu central la mediació internacional per reconèixer i fer efectiu el dret d'autodeterminació de Catalunya.

Torra en parla públicament per primer cop el dia de Nadal. Puigdemont ho fa des de Waterloo. Després d'una reunió amb l'executiva del PDeCAT, ho torna a plantejar com a condició per permetre la tramitació dels pressupostos de Sánchez.

I ara torna a estar sobre la taula, després que aquest dimecres es va reunir per segona vegada l'espai de diàleg en què participen el govern i els grups catalans, excepte Ciutadans, el PP i la CUP. De fet, la consellera de Presidència, Elsa Artadi, va situar aquesta figura en una taula de partits que inclogui formacions catalanes i espanyoles. I va afirmar que la Generalitat ja ha passat una llista de noms de perfil internacional a l'executiu de Madrid. El que no podria ser, diu, és un actor amb interessos propis, com el PNB o Podem.

Crítiques de PP i Cs

Des de Madrid, Carmen Calvo ja ha avançat que l'únic marc de diàleg amb la Generalitat és la comissió bilateral, com s'estableix a l'Estatut. I en paral·lel, com a complement, veu de bon grat una taula de partits a Catalunya que inclogui també els partits que aquest dimecres no hi van assistir. És en aquesta taula on Calvo veu cabuda per a la figura del relator, triat -diu- pels mateixos partits.

Un matís o aclariment que a la vicepresidenta li ha permès sortir al pas de les crítiques del PP i Ciutadans, que han utilitzat el mediador per carregar contra el govern i endurir el seu discurs. I no han estat els únics. També hi han mostrat el seu malestar alguns barons del PSOE, com el president de l'Aragó i el de Castella-la Manxa.

Sobre el perfil internacional, Calvo és més partidària que el relator sigui català.

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut