Concentració del Sindicat de Llogateres davant el Parlament, el setembre de 2020
Concentració del Sindicat de Llogateres davant el Parlament, el setembre de 2020 (ACN/Marta Casado)

El relator d'Habitatge de l'ONU veu "preocupant" el judici al Sindicat de Llogateres

Dos llogaters i el portaveu de l'organització s'enfronten a 9 anys de presó per protestar contra l'assetjament immobiliari

Elisenda Rovira OlivéActualitzat

El relator d'Habitatge de les Nacions Unides ha demanat que es retirin els càrrecs contra tres membres del Sindicat de Llogateres a qui la Fiscalia demana 9 anys de presó.

"Espero que els càrrecs contra els tres defensors de drets humans es retirin aviat", ha dit el representant de l'ONU, Balakrishnan Rajagopal, en una entrevista a Reuters. També ha considerat preocupant que el procediment tiri endavant.

Un dels acusats, Jaime Palomera, és el portaveu del Sindicat de Llogateres:


Els han portat a judici per coaccions i per ocupar un comerç durant un acte en què protestaven per l'assetjament immobiliari del propietari del pis de dos dels acusats, un gran tenidor. La vista va començar a finals de juny.


Judici en marxa

Els acusats són el portaveu del Sindicat i dos veïns, l'Alpha i el Fran, una parella víctima d'assetjament immobiliari.

Els acusen de coaccions i d'ocupar un comerç durant una protesta l'octubre del 2018. L'establiment, l'Institut de Bellesa Francis, és del propietari del pis de la parella, que és un gran tenidor amb més de 100 propietats.

Tot i pagar el lloguer, l'Alpha i el Fran es van trobar que no els renovaven el contracte quan van demanar que el propietari fes les reparacions que li pertocaven. La parella va denunciar el propietari.

 

L'Ajuntament de Barcelona va mediar perquè el priopietari complís les seves obligacions del manteniment de l'habitatge i el lloguer social. Va acabar sancionant-lo amb una multa de 90.000 euros per mobbing immobiliari.

En l'inici del judici, el 28 de juny, l'advocada Anaïs Franquesa va dir que considera les peticions desproporcionades. Va denunciar "la deriva repressiva contra els moviments socials" que estan notant els últims anys.

Palomera va afegir que les acusacions no els tiraran enrere:

"Van contra una lluita col·lectiva que està posant els drets humans al centre, i això empipa una minoria que fins fa poc especulava amb l'habitatge com volia. No renunciarem mai a fer aquesta defensa del dret a l'habitatge i exercir el nostre dret de protesta."


Un problema europeu

10 milions de famílies europees estan en risc d'haver de deixar casa seva per no poder pagar el lloguer. Ho diu Housing Europe, una associació de Brussel·les d'habitatge social, després d'analitzar una enquesta a 180.000 persones de 27 països del continent.

El relator de l'ONU considera que la xifra és "conservadora" tenint en compte "l'elevat percentatge de llogaters en molts països europeus".

 

Un terç dels europeus vivia de lloguer l'any 2019, segons l'Eurostat. Ja abans de la pandèmia, un de cada quatre gastava més del 40% dels ingressos en el lloguer, segons l'ONU.

A la falta d'habitatge social, s'hi sumen els "fons voltor", que han traslladat les seves inversions al mercat immobiliari creant una demanda addicional que ha disparat els preus, segons el relator.

 

 

ARXIVAT A:
HabitatgeONU
Anar al contingut