Maria Aliókhina vestida de repartidora per fugir de Rússia
Maria Aliókhina vestida de repartidora per fugir de Rússia

El relat de la fugida de la líder de Pussy Riot de Rússia: "Sembla una novel·la d'espies"

Després de deu anys d'activisme i compromesa a quedar-se al seu país, explica en una entrevista al The New York Times, com i per què ha decidit exiliar-se

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Maria Aliókhina, la líder de Pussy Riot, ha fugit de Rússia. Aliókhina va arribar a Lituània després de diversos intents per creuar Bielorússia i entrar a territori de la Unió Europea. Ho va aconseguir disfressada de repartidora de menjar a domicili, segons explica en una entrevista concedida al The New York Times des de Vílnius.

Maria Aliókhina s'havia compromès a quedar-se al seu país per continuar el seu activisme contra el règim de Putin i per protestar contra la invasió russa a Ucraïna a través del seu mitjà de comunicació independent, Mediazona.

"Tenen por perquè no ens poden controlar."

Durant aquests mesos, la repressió i el control de les autoritats russes s'havia traduït en consecutius arrestos domiciliaris de 15 dies.

En aquest tuit del 14 de març, Masha, com l'anomenen els amics, denuncia que en el moment que "sortia en llibertat després de 15 dies de detenció, la portaven a disposició judicial per imposar-li 15 dies més":  

A l'abril, l'activista va rebre la comunicació que seria empresonada durant 21 dies, una nova volta de cargol de la repressió per neutralitzar els seus moviments dissidents al règim de Putin.

Aleshores, Aliókhina va decidir "que era hora de marxar, almenys temporalment", per continuar la lluita des de l'exili. Per evitar ser detinguda i burlar les autoritats fronteres, Aliókhina va necessitar l'ajuda d'amics i una disfressa.


"Una novel·la d'espies"

La policia de Moscou vigilava l'apartament de l'amic on s'allotjava, quan va deixar el mòbil per no ser rastrejada i va marxar, relata Aliókhina. Uns amics la van portar fins a la frontera amb Bielorússia i en aquest país va trigar una setmana a poder entrar a Lituània, a territori de la Unió Europea.

En el seu primer intent, relata Aliókhina, va intentar passar amb un visat lituà i el seu carnet d'identitat rus, perquè les autoritats russes li havien retirat el passaport. Però Aliókhina estava a la llista de la UE de ciutadans russos "buscats" i després de ser retinguda per la guàrdia fronterera durant 6 hores, la van retornar.

En el segon intent, es va trobar amb el mateix funcionari, i també va fracassar.

Entre els amics que des de fora intentaven ajudar-la, l'artista islandès Ragnar Kjartansson, va aconseguir que un país europeu -- que no s'ha volgut revelar--, expedís un document de viatge que donava a l'activista russa el mateix estatus de ciutadana de la Unió Europea.

Mentre esperava que li fessin arribar el document de contraban, Aliókhina va evitar els hotels i llocs on pogués ser reconeguda: "sembla una novel·la d'espies", diu la pussy riot. 

Finalment, va passar la frontera lituana en autobús, amb la documentació que l'acreditava com a "europea".

"Encara no sé exactament què vaig fer; vaig estar molt contenta quan vaig aconseguir burlar les autoritats russes", va dir, fent servir una expressió més barroera que el diari no ha reproduït.

Imatge d'arxiu d'una de les accions reivindicatives i de protesta de les Pussy Riot

Gira de les exiliades Pussy Riot per Ucraïna

A Vílnius, Aliókhina s'ha reunit amb una desena de membres de les Pussy Riot, inclosa la seva xicota, Lucy Shtein. Un mes abans Shtein va fugir de Rússia, -- també disfressada de repartidora-- quan els van penjar un cartell amenaçador al seu apartament que les acusava de traïdores.

Sabates sense cordons, lligats amb trossos de tovallola com a símbol de les estades a la presó on es confisquen els cordons de sabates, Aliókhina i altres membres de les Pussy Riot també a l'exili començaran el 12 de maig a Berlín una gira per recaptar fons per Ucraïna.

A l'inici del conflicte el grup va recaptar diners a través de la subhasta d'un NFT.


Deu anys d'activisme compromès

Maria Aliókhina, de 33 anys, va sentir per ràdio des de la presó el discurs de Vladímir Putin anunciant la seva "operació especial a Ucraïna". Aliókina, en una entrevista publicada a l'anuari Mèdia.cat, que abans de la invasió li va fer el corresponsal de TV3, Manel Alías, vaticinava la guerra.

Ara, després de deu anys d'activisme, lluitant perquè es respectin la Constitució i els drets humans en el seu país, Aliókhina des de l'exili, es pregunta si podrà tornar a Rússia i què ha de passar perquè això sigui possible.

Després d'aquella protesta contra Putin el 2012 a la catedral del Crist Salvador de Moscou, de condemnes a presó, de reiterats arrestos domiciliaris per sufocar l'activisme polític i la llibertat d'expressió, la líder de Pussy Riot acaba l'entrevista al The New York Times:  

"Si el teu cor és lliure, no importa on siguis."

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Vladímir PutinUcraïnaRússia
Anar al contingut