Ceuta

El rei reconeix que tenia un "compromís pendent" amb Ceuta en l'inici de la seva controvertida visita

Dia històric per a la ciutat autònoma de Ceuta. Per primera vegada, els reis d'Espanya han viatjat fins a aquesta ciutat, i també ho faran per primer cop a Melilla. En arribar a Ceuta, Joan Carles i Sofia han estat rebuts per les autoritats locals i pel públic, que ha fet mostra de l'alegria que ha despertat la visita dels monarques. En el seu discurs, el monarca ha volgut destacar que es tracta d'una visita necessària i ha reconegut que tenia un "compromís pendent" amb Ceuta. Una visita que el Marroc veu com una provocació i, en aquesta línia, hi ha hagut manifestacions de protesta a la frontera.

Actualitzat

A les dotze d'aquest dilluns al migdia han arribat a Ceuta els reis d'Espanya, el primer viatge reial dels últims vuitanta anys en aquesta ciutat espanyola en territori africà. Joan Carles i Sofia han estat rebuts per les autoritats locals i pel públic, que ha fet mostra de l'alegria que ha despertat la visita dels monarques.

En el seu discurs oficial al saló de plens de l'Ajuntament, el rei ha reconegut que tenia un "compromís pendent" amb Ceuta, "amb els ceutins i amb les seves autoritats, però també amb nosaltres mateixos com a reis, que es deuen, per sobre de tot, als espanyols". Joan Carles ha destacat també l'"esperit d'integració i convivència" de Ceuta, que "mira el futur amb confiança".

Després d'assegurar que sempre ha seguit de ben a prop l'evolució d'aquesta ciutat d'"història i de cultura mil·lenàries", el rei ha manifestat la seva satisfacció en poder comprovar "la modernitat de Ceuta, que ha sabut créixer i prosperar en el marc del pluralisme i de la democràcia que defineix Espanya".

La ciutat autònoma ha entregat als monarques les claus de la ciutat i el rei ha signat el llibre d'honor.

Per encarar un dia històric com el d'aquest dimarts, ja s'han tancat la major part dels comerços. A més, s'han tallat els carrers del centre i s'han reforçat les línies d'autobusos urbans, que són gratuïts, perquè la gent es pugui desplaçar a veure els monarques. També són gratuïts els trajectes amb transbordador des de la Península per a tots els que s'hi vulguin traslladar.

Abans de la seva arribada, els governs de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla han supervisat fins a l'últim detall per rebre la visita dels reis d'Espanya. En aquesta línia, havien repartit unes 35.000 banderes entre la població, engalanat els carrers i a Melilla fins i tot s'han imprès 2.000 retrats de Joan Carles i Sofia perquè llueixin als comerços.

Les associacions de veïns de Ceuta i gran part del col·lectiu musulmà defensen la visita dels reis, i també el fet que s'han de mantenir les bones relacions amb el Marroc. Però a l'altra banda de la frontera la visita s'ha rebut amb indignació i s'ha qualificat de provocació.

Manifestacions al Marroc

Centenars de persones s'han manifestat a les zones fronteres amb Ceuta i Melilla amb cartells que reclamaven l'adhesió de les dues ciutats autònomes al Marroc. Acompanyats de banderes i pancartes, els manifestants han denunciat el que consideren "ocupació de territori marroquí". Les concentracions han estat convocades per diverses organitzacions, entre les quals hi ha l'Organització Nacional per a l'Alliberament de Ceuta i Melilla. Està previst que les protestes es repeteixin aquest dimecres coincidint amb la visita dels reis a Melilla.

La polèmica ha anat in crescendo, agreujada pel fet que coincideixi amb el 32 aniversari de la Marxa Verda, amb la qual el Marroc va annexionar l'excolònia espanyola del Sàhara Occidental al seu territori. Mohamed VI ha decidit cridar a consultes l'ambaixador alauita a Madrid per un temps indeterminat. Una mesura que ja aquest diumenge van seguir nombroses manifestacions de repulsa arribades de la societat civil.

Centenars de persones van reivindicar aquest diumenge a Tetuan la "marroquinitat" de Ceuta i Melilla prop del consolat d'Espanya en aquesta ciutat. Amb consignes com "Ceuta, Melilla i el Sàhara, marroquines" o "Espanya, estat colonial", van respondre a la convocatòria del Comitè Nacional per a la Reivindicació de Ceuta, Melilla i les Illes. Entre els manifestants es van repartir pamflets per cridar la població a tornar-se a manifestar al costat de la frontera amb Ceuta.

També es van convocar altres protestes a la frontera amb Melilla i davant dels consolats espanyols en diferents ciutats del nord del Marroc, com Rabat o Nador.

La resposta governamental a aquest sentiment de rebuig a la visita dels reis ha estat mostrar-se esperançats que Rabat comprengui les explicacions que se'ls fan arribar des d'Espanya, que van en el sentit de recordar que es tracta d'una visita del cap d'estat a dues ciutats espanyoles. Segons fonts de La Moncloa, s'espera que les relacions amb el Marroc continuïn "sent excel·lents".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut