La fiscal general: "Tothom té l'obligació d'acatar la sentència" del judici del procés
La fiscal general de l'Estat, María José Segarra, aquest dilluns al costat de Carlos Lesmes i de Felip VI durant l'obertura de l'any judicial (EFE)
Madrid

La fiscal general: "Tothom té l'obligació d'acatar la sentència" del judici del procés

El rei inaugura l'any judicial a poques setmanes que es faci pública la sentència del Tribunal Suprem

RedaccióActualitzat

La sala del Tribunal Suprem que va ser escenari del judici del procés ha tornat aquest dilluns a ser notícia, perquè és on s'ha fet l'obertura de l'any judicial.

Tant aquest acte protocol·lari, presidit pel rei Felip VI, com l'any que inaugura estan marcats precisament per la sentència d'aquest judici, que està previst que es faci pública d'aquí a poques setmanes.

La sala gran del Tribunal Suprem, aquest dilluns durant l'obertura de l'any judicial

Resposta "serena" i "ferma" al "desafiament secessionista"

L'obertura de l'acte ha estat a càrrec de la fiscal general de l'Estat, María José Segarra, amb la presentació de la memòria de la Fiscalia de l'any 2018.

En el seu discurs, Segarra ha assegurat que la resposta del sistema judicial al "desafiament secessionista" català ha estat "serena, ferma i rigorosa".

Segarra ho ha dit just després d'afirmar que el sistema judicial ha sabut "donar resposta" a la delinqüència sexual malgrat les limitacions de la legislació vigent:

"El mateix s'ha de dir de la resposta oferta davant del desafiament secessionista plantejat a la comunitat autònoma de Catalunya. Durant el passat exercici s'ha mantingut de manera singular el compromís del sistema judicial en general, i d'aquesta institució en particular amb la defensa de l'estat de dret."

"Davant de l'extraordinària gravetat dels fets objecte d'enjudiciament, la resposta del sistema judicial ha estat l'aplicació serena, ferma i rigorosa de la llei. La celebració del judici, sota els més amplis estàndards de transparència, accessibilitat i garanties per a les parts, només pot ser interpretat com la més viva afirmació del nostre estat de dret."

 


"Imperiosa obligació d'acatar la sentència"

Segarra ha rematat aquesta argumentació afirmant que tothom ha d'acatar la sentència del Tribunal Suprem:

"Per això, i precisament en aquest moment, creiem que és oportú assenyalar que tots tenim la imperiosa obligació d'acatar la sentència que es dicti, sigui quin sigui el seu sentit."


La fiscal general ha afegit que la institució que encapçala ha fet "una acció combinada en diferents àmbits" per lluitar contra l'independentisme. En aquesta acció hi ha inclòs el paper del Tribunal de Comptes contra la consulta del 9-N.

El "paradigma" de milers de judicis

Segarra ha deixat aquestes referències al procés català per al final del seu discurs.

Molt a contrari, Carlos Lesmes, president en funcions del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, s'hi ha referit només començar el seu.

I ho ha fet recordant que el lloc on eren és el mateix on es va celebrar el judici contra els líders independentistes acusats de rebel·lió i sedició:

"Fem aquest acte com sempre en aquesta sala de plens del Tribunal Suprem, que ha estat testimoni recent d'un judici de gran impacte social i mediàtic. Judici en el qual s'ha posat de manifest, un cop més, el compromís dels nostres jutges amb la defensa dels valors de l'estat de dret proclamats per la Constitució."

 


"Dret i democràcia són dos principis cooriginaris"

Lesmes ha felicitat a tots els que "van fer possible" aquest judici, i ha assegurat que ha estat "el paradigma" dels judicis que es fan "cada dia" a Espanya:

"Aquest judici és el paradigma dels milers de judicis que se celebren cada dia al nostre país, dirigits per jutges anònims, pilars de la responsabilitat, dedicació, professionalitat i cerca constant de la protecció dels drets dels ciutadans, sense distingir entre grans i petits plets, perquè la injustícia, fins i tot en petites dosis, és un verí que resulta letal per a la convivència."

"Com he dit en anteriors ocasions, el nostre estat no serà democràtic si no garanteix el respecte al dret, perquè dret i democràcia són dos principis cooriginaris, i cal afegir que tan indissolublement està unida la democràcia a l'estat de dret com a aquest l'existència d'un poder judicial independent."

El president del tribunal del judici del procés, Manuel Marchena, aquest dilluns al Tribunal Suprem

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
Anar al contingut