La Fiscalia del Suprem estudiarà la regularització de Joan Carles I després del seu avís

La Fiscalia del Tribunal Suprem va avisar el rei emèrit que pretenia investigar-lo per l'ús de targetes opaques, cosa que hauria permès a Joan Carles I anticipar-se i regularitzar els diners corresponents

RedaccióActualitzat

La Fiscalia va comunicar al rei emèrit que s'havien obert diligències d'investigació sobre l'ús de targetes opaques a nom seu. Després d'aquest avís, Joan Carles I va presentar una regularització dels comptes a Hisenda. Ara, la Fiscalia del Tribunal Suprem estudiarà aquest moviment del rei emèrit. En concret, diu en un comunicat, la seva veracitat i espontaneïtat.

 

Aquest divendres s'ha sabut que la Fiscalia va avisar el rei que pretenia investigar-lo per l'ús de targetes opaques, cosa que hauria permès a Joan Carles I anticipar-se i regularitzar els diners corresponents abans que comencés cap investigació. Ara, però, ha aparegut el dubte de si aquell avís es pot entendre com una notificació. Si fos així, la regularització podria no ser vàlida.


Targetes a nom d'un coronel de l'exèrcit

La Fiscalia va comunicar al rei emèrit la investigació de l'ús de targetes opaques a nom del coronel de l'Exèrcit de l'Aire Nicolás Murga, que, segons apunta la investigació judicial, va oferir el seu nom per emmascarar la identitat de diversos membres de la família reial que les utilitzaven. Una diligència que va fer a principis de novembre a través del bufet del seu advocat, Javier Sánchez Junco. Ho ha avançat El Periódico.

És aquesta comunicació el que hauria motivat que Joan Carles I pagués 678.393 euros per regularitzar la xifra no declarada i per la qual se'l processa abans que es formalitzés una querella en contra seva.

Fins a aquesta comunicació, qui es trobava sota investigació era Murga, l'oficial de les forces armades. La condició d'aforat del monarca fa que només sigui el Suprem qui pot investigar-lo.

La quantitat entregada a Hisenda l'analitzaran les autoritats tributàries per saber detalladament la incidència que podria tenir la regularització en el procés judicial.

Un avís és una notificació?

La regularització del rei Joan Carles s'ha vist com un tracte de favor si l'ha pogut fer abans de rebre cap notificació d'Hisenda o de la justícia. Per això la Fiscalia s'ha apressat a dir que sí que el van avisar que l'estaven investigant. Però la pregunta ara és si aquest avís té prou entitat de notificació oficial perquè aquesta regularització no sigui vàlida.

Això és el que diu una sentència del Tribunal Suprem a la qual ha tingut accés TV3. La notificació de la Fiscalia va fer impossible la regularització. La diferència en aquell cas és que l'investigat va ser citat a declarar davant de la Fiscalia, cosa que no ha passat amb el rei Joan Carles.
El govern espanyol insisteix que el rei emèrit té les mateixes obligacions que qualsevol ciutadà; també els mateixos drets.

 

Comissió d'investigació

Al Congrés, Esquerra Republicana, el PDeCAT i la CUP, entre d'altres, han demanat per sisena vegada una comissió d'investigació per les comissions al rei per la construcció de l'AVE a la Meca, que a l'agost va ser rebutjada amb els vots del PSOE, el PP i Vox.

Unides Podem també ha registrat al Congrés dels Diputats aquest divendres una petició per crear una comissió d'investigació sobre l'ús de les targetes opaques per part del rei Joan Carles un cop que ja havia abdicat.

Segons ha informat a Twitter el portaveu parlamentari Pablo Echenique, en tractar-se de fets ocorreguts després de l'abdicació, entenen que no està vigent la "inviolabilitat" del rei, de manera que "la mesa del Congrés no té cap excusa per bloquejar" la comissió d'investigació.


Podem ha aprofitat l'avinentesa per fer un tuit en clau d'humor amb un vídeo d'imatges de la família reial i la música de la sèrie "Narcos":


Mentrestant, el rei Joan Carles ha fet arribar a través dels seus amics i alguns mitjans de comunicació el seu desig de marxar de l'Aràbia Saudita, on viu des de fa 4 mesos, i tornar a instal·lar-se al Palau de La Zarzuela a partir de Nadal. Aquesta possibilitat, però, no comptaria ara per ara amb el vistiplau de La Moncloa i la Casa del Rei, que la veuen precipitada.

ARXIVAT A:
Monarquia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut