El rei emèrit en una imatge de l'any 2019 (Europa Press/Jesús Hellín)

El rei emèrit arribarà a Espanya avui i es reunirà amb Felip VI dilluns

La primera destinació de Joan Carles de Borbó serà Sanxenxo, a Galícia, per assistir a unes regates
Redacció Actualitzat
TEMA:
Borbons

El rei emèrit tornarà a Espanya avui, segons ha informat la Casa del Rei en un comunicat. Joan Carles I, que viu a Abu Dhabi des de fa gairebé dos anys, s'estarà en territori espanyol fins dilluns, dia 23, quan es veurà al palau de La Zarzuela amb Felip VI, la reina Sofia i els altres membres de la família.

Que Joan Carles de Borbó tornaria a Espanya ja se sabia des que, el cap de setmana, es va acordar en una conversa telefònica aprofitant la visita de Felip VI a Abu Dhabi, on resideix el seu pare, per donar el condol per la mort del xeic Khalifa bin Zayed al-Nahyan.

El que no estava confirmat era la data del retorn i, finalment, s'ha anunciat per a avui.

Una de les condicions amb les quals es va pactar aquest retorn és que el rei, la imatge del qual ha quedat tocada per les investigacions sobre les seves finances, no podria dormir a La Zarzuela.


Les regates de Sanxenxo, primera parada

La primera destinació de Joan Carles I serà Sanxenxo, a Pontevedra, per anar a unes regates, una de les aficions del monarca. El rei emèrit s'allotjarà al domicili de Pedro Campos, amic seu.

S'hi estarà fins diumenge, i dilluns viatjarà a Madrid per trobar-se amb els seus familiars.

Joan Carles I torna a Espanya després d'haver anunciat el desig de "desplaçar-se amb freqüència a Espanya per visitar la família i amics" i "organitzar la seva vida personal i el lloc de residència en àmbits de caràcter privat", segons consta al comunicat. El document s'ha difós aquest dimecres al vespre.

El rei emèrit, durant una regata a Sanxenxo amb la infanta Elena, el 2018 (Europa Press)


Dos mesos després de la carta a Felip VI

Al març, quan feia un any i set mesos que Joan Carles era als Emirats Àrabs, va enviar una carta al seu fill en què l'informava que es quedaria a viure a Abu Dhabi, on havia trobat "la tranquil·litat", però alhora considerava "oportú" pensar en una tornada a Espanya, encara que "no de forma immediata", per veure la família i amics.

A la missiva, Joan Carles deixava la porta oberta a tornar a residir a Espanya.

Poc abans de la carta, la Fiscalia espanyola havia decidit arxivar totes les investigacions obertes sobre les activitats econòmiques de l'antic sobirà.


El govern espanyol ha reclamat explicacions

En els últims temps el govern espanyol ha demanat explicacions del rei Joan Carles per les activitats econòmiques que el van posar en el punt de mira de la justícia.

Mentre continuaven vigents les investigacions per les comissions internacionals del monarca, el president espanyol, Pedro Sánchez, va afirmar: "En la meva opinió, sí", quan li van preguntar a La Sexta si creia que l'anterior cap d'Estat havia de donar explicacions.

Quan es va saber, aquesta setmana, que Joan Carles aniria a Sanxenxo, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, va afirmar que les consideracions que va fer Pedro Sánchez "tenen la mateixa vigència avui que ahir" i va deixar clar que l'executiu del PSOE i Unides Podem no tenia res a dir respecte a la "decisió personal" de l'emèrit de viatjar a Espanya.


Retrobament amb els familiars

El retorn de Joan Carles suposarà també el primer retrobament amb la reina Sofia, que tornarà just a temps d'un viatge privat als Estats Units. Segons La Zarzuela, arribarà a Espanya diumenge, després de participar en els actes organitzats pel Queen Sofia Spanish Institute.

Cristina i Elena de Borbó van visitar, amb alguns dels seus fills, Joan Carles a Abu Dhabi (Europa Press)

Per Setmana Santa, el rei va rebre la visita a Abu Dhabi de les infantes Elena i Cristina i cinc dels sis nets. Durant aquests gairebé dos anys, les infantes ja havien visitat en altres ocasions el pare i també ho han fet amics de l'antic monarca, que han anat traslladant el desig de l'emèrit de tornar a Espanya, com finalment passarà.

ARXIVAT A:
Monarquia Borbons Casa Reial espanyola
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut