Madrid

El rei demana a Catalunya un "camí cap a la convivència" que eviti "enfrontaments"

RedaccióActualitzat

Felip VI s'ha referit a Catalunya en el seu discurs de Nadal. El rei demana als representants que han estat escollits a les eleccions "un camí que porti que reneixi la confiança". El rei, que parla de famílies i amics separats, assegura que ara toca evitar enfrontaments.

Felip VI diu que el 2017 ha estat un any difícil "marcat per la situació a Catalunya". Destaca que en 40 anys s'ha aconseguit fer "un país nou i modern":

"Hem assentat definitivament la democràcia, fins i tot superant fa dècades un intent d'involució de les nostres llibertats i drets."

El rei reivindica una Espanya que il·lusioni:

"La història de l'Espanya que junts hem construït és la història d'un gran triomf de tots els espanyols. Una Espanya a la qual no hem de renunciar, que ha d'il·lusionar i motivar-nos, i que hem de seguir construint, millorant-la, actualitzant-, sobre la base sòlida dels principis democràtics i els valors cívics de respecte i de diàleg que fonamenten la nostra convivència."

Reconeix, però, que encara hi ha "situacions difícils que s'han de corregir":

"En el camí que hem recorregut, per descomptat, cal reconèixer que no tot han estat encerts; que persisteixen situacions difícils i complexes que cal corregir, i que requereixen un compromís de tota la societat per superar-les."

Sobre les eleccions a Catalunya, el rei diu que el nou Parlament haurà d'encarar "els problemes que afecten tots els catalans respectant la pluralitat i pensant amb responsabilitat en el bé comú de tots". Reclama un camí de convivència que no porti a l'enfrontament:

"El camí no pot portar de nou a l'enfrontament o a l'exclusió, que -com sabem ja- només generen discòrdia, incertesa, desànim i empobriment moral, cívic i -per descomptat- econòmic de tota una societat."

El rei fa seva la imatge d'una Catalunya fracturada i demana convivència perquè es recuperi "el respecte":

"Un camí que ha de conduir al fet que la convivència en el si de la societat catalana -tan diversa i plural com és- recuperi la serenitat, l'estabilitat i el respecte mutu; de manera que les idees no distanciïn ni separin les famílies i els amics. Un camí que ha de conduir també al fet que reneixi la confiança, el prestigi i la millor imatge de Catalunya."

 

Convivència en la Constitució

El rei també ha fet referència a la Constitució. Assegura que cal repectar-la, perquè si no la convivència es fa inviable:

"Respectar i preservar els principis i valors del nostre Estat social i democràtic de Dret és imprescindible per garantir una convivència que asseguri 'la llibertat, la igualtat, la justícia i el pluralisme polític', tal com assenyala la nostra Constitució. Perquè quan aquests principis bàsics es trenquen, la convivència primer es deteriora i després es fa inviable."

El rei assegura que no es poden imposar les idees:

"Espanya és avui una democràcia madura, on qualsevol ciutadà pot pensar, defensar i contrastar, lliurement i democràticament, les seves opinions i les seves idees; però no imposar les idees pròpies davant els drets dels altres."

Dos mesos i mig després del 3 d'octubre

El rei ha fet el seu discurs dos mesos i mig després de la compareixença extraordinaria que va fer el 3 d'octubre. Llavors va acusar la Generalitat de situar-se "al marge del dret i la democràcia". El presdient Carles Puigdemont li va respondre amb un "majestat, així no".

Puigdemont ha demanat aquest cap de setmana al rei que fes passos per "començar la rectificació". En una entrevista a Reuters, Puigdemont acusava el rei de ser "el monarca del 155" i de prendre partit per l'Estat abadonant el seu paper de mediador.

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut