Barcelona

El rei davant Mas: "El respecte a la llei no és una alternativa"

Les càmeres s'han tornat a fixar en els gestos del monarca i el president després de la fredor mostrada en la reunió de la setmana passada a La Zarzuela

Actualitzat

Només una setmana després de la seva última trobada, el rei Felip VI i el president Artur Mas han tornat a coincidir aquest dijous, en aquest cas a Barcelona. Ha estat en l'acte d'entrega de credencials als 35 nous jutges al Palau de Congressos de Catalunya.

Enmig de la tensió per les eleccions del 27-S, que Mas considera plebiscitàries, l'encaixada de mans entre el rei i el president ha estat freda, un gest que arriba després de la distància mostrada entre tots dos en la reunió a La Zarzuela de la setmana passada. I un cop a l'interior, correcció institucional i intercanvis de paraules entre els assistents, la cúpula judicial espanyola, amb el ministre, el president del Consell General del Poder Judicial i la fiscal general de l'Estat, a més de l'alcaldessa Ada Colau.

En el seu parlament als nous jutges, cap paraula explícita del rei sobre la situació de Catalunya, però missatges molt clars: Felip VI ha afirmat que el respecte a la llei, per al poder judicial i per a la resta d'institucions, "és font de legitimitat".

"El respecte a la llei mai ha estat, és, ni ha de ser un simple tràmit, una formalitat, una alternativa"

La llei i el respecte que mereix han estat també l'argument central del discurs de Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial: "No hi ha democràcia sense respecte a la llei."

Durant l'última trobada entre el monarca i el president, Felip VI en va treure la conclusió que la posició d'Artur Mas pel que fa al procés cap a la independència de Catalunya és "irreconduïble", segons va explicar dimecres el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, justament a la sortida d'una reunió amb el rei a La Zarzuela.

El president del TC veu com un "desafiament" els plans de Mas

El president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, ha assegurat aquest dijous que observa amb tranquil·litat i normalitat institucional els plans sobiranistes avançats pel president de la Generalitat, Artur Mas, tot i que ha considerat que constitueixen "un desafiament d'envergadura".

En una conversa informal amb periodistes, Pérez de los Cobos ha assenyalat que no és partidari de recórrer als poders excepcionals que concedeix l'article 155 de la Constitució per obligar una Comunitat Autònoma a complir la llei. El president de l'alt tribunal ha apuntat que aquest precepte, que mai s'ha aplicat fins, es troba a la Carta Magna com un "article més" i no s'ha de "dramatitzar".

L'article 155 preveu un mecanisme de control subsidiari, de caràcter excepcional o extrem, per a casos en els quals alguna comunitat autònoma incompleixi les obligacions imposades per la Constitució o les lleis o actuï atemptant greument a l'interès general d'Espanya.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut