El rei belga admet per primer cop "violència i crueltat" al Congo en l'època colonial
Amb la bandera de la República Democràtica del Congo al costat d'una estàtua de Leopold II (Reuters/Yves Herman)

El rei belga demana perdó per la "violència i crueltat" al Congo en l'època colonial

El rei Felip de Bèlgica envia una carta al president del Congo lamentant les atrocitats que hi va haver abans de la independència del país africà, aquest dimarts fa justament 60 anys

RedaccióActualitzat

El rei Felip de Bèlgica demana perdó, per primera vegada de manera oficial, pels "actes de violència" comeses al Congo durant l'època colonial. Coincidint amb el 60è aniversari de la independència de país africà, el rei belga ha fet arribar una carta al president de la República Democràtica del Congo, Félix Tshisekedi, on expressa el seu dolor pel mal que van causar.

Un gest que arriba quan Bèlgica viu un moment de protestes contra símbols colonials, com a ressò del moviment antiracial als Estats Units.

El monarca reconeix en la carta "el patiment" provocat als congolesos en temps del rei Leopold II:

"Durant l'època de l'Estat Independent del Congo es van cometre actes de violència i de crueltat que encara pesen sobre la nostra memòria col·lectiva. El període colonial que li va succeir va causar també patiment i humiliacions. Vull expressar el meu profund dolor per aquestes ferides del passat, revifat avui per les discriminacions encara massa presents en les nostres societats."


En diferents mitjans belgues es qualifica l'actitud del rei Felip de Bèlgica de fet històric.
 

El rei belga admet per primer cop
Els reis de Bèlgica, Felip i Matilde (Reuters)
El rei belga admet per primer cop
Félix Tshisekedi, president de la República Democràtica del Congo (Reuters/Henry Nicholls)


El rei diu en la carta enviada al president congolès que continuarà "combatent totes les formes de racisme" i que donarà suport a la comissió que es crearà al setembre al Parlament belga per examinar el passat colonial de Bèlgica. "La nostra memòria s'ha de pacificar definitivament", afirma el monarca, que afegeix que, aprofitant el 60è aniversari de la República Democràtica del Congo, és el moment de "renovar l'amistat profunda que uneix els dos països".

També ha anunciat que espera desplaçar-se aviat al país africà, que no ha visitat mai.

 


Una història de crueltat sense límits
 

El rei belga admet per primer cop
Una estàtua de Leopold II, ruixada amb pintura vermella, al parc de Tervuren (Reuters/Yves Herman)


La història que comparteixen Bèlgica i el Congo està plena d'atrocitats. Durant la Conferència de Berlín del 1885, el país africà va ser declarat propietat privada del rei Leopold II (1835-1909). El monarca va administrar el país sota el nom d'Estat Independent del Congo fins al 1908, quan va passar a ser una colònia de Bèlgica fins a la seva independència, el 1960.

Durant el mandat de Leopold II hi va haver una explotació massiva dels recursos naturals del Congo. Es va utilitzar la població autòctona com a esclaus i es va aplicar un règim de terror on eren habituals càstigs com la mutilació de les mans i assassinats en massa. No se sap cap xifra oficial però es calcula que van morir uns 10 milions de persones. El sobirà belga va cometre a l'Àfrica els abusos més greus del colonialisme europeu.

Les manifestacions per la mort de George Floyd als Estats Units, que s'han estès per diferents llocs del món, han intensificat el debat sobre el racisme en la societat belga, fins al punt que moltes estàtues en honor de Leopold II han estat sabotejades, amb pintades i grafitis.

 

 

ARXIVAT A:
RacismeXenofòbiaMonarquiaMemòria històrica
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut