Melilla

El rei afirma que "no podia deixar passar més temps sense visitar Melilla"

La ciutat autònoma de Melilla ha aclamat els reis d'Espanya en la seva visita i els ha rebut amb milers de banderes espanyoles i enmig de crits de lloança. "No podia deixar passar més temps sense visitar Melilla per expressar-vos tot el suport", ha proclamat el monarca. Només arribar, el rei ha passat revista a les tropes espanyoles destacades a la ciutat, i, a continuació, Joan Carles i Sofia han assistit a una recepció al Palau de l'Assemblea, on se'ls han lliurat les claus d'or de la ciutat. Aquesta és la primera vegada que Joan Carles i Sofia visiten les ciutats autònomes espanyoles del nord d'Àfrica com a monarques.

Actualitzat

En aquesta històrica visita, els reis han rebut l'entusiasme de la població de Melilla: més de 30.000 persones han sortit al carrer per celebrar el viatge dels reis a la ciutat. El monarca ha reconegut, com ja va fer a Ceuta dilluns, que tenia pendent la visita des de feia molt de temps i ha considerat que aquest viatge s'havia fet inajornable. El rei Joan Carles ha pronunciat aquestes paraules després de rebre la clau d'or de Melilla al Palau de l'Assemblea de la ciutat autònoma, els habitants de la qual s'han llançat en massa al carrer per rebre després de 80 anys la visita d'un cap d'Estat.

"Com a rei que es deu a tots els espanyols, tenia contret el compromís de visitar Melilla juntament amb la reina. Un compromís al qual s'unia un profund desig", ha afegit el monarca. Posteriorment, els reis han dinat amb 300 representants de la societat melillenca en un hotel de la ciutat.

Per encarar un dia històric com el d'aquest dimarts, s'han tancat la major part dels comerços. A més, s'han tallat els carrers del centre i s'han reforçat les línies d'autobusos urbans, que són gratuïts, perquè la gent es pugui desplaçar a veure els monarques. També són gratuïts els trajectes amb transbordador des de la Península per a tots els que s'hi vulguin traslladar.

Dilluns van arribar a Ceuta els reis d'Espanya, en el primer viatge reial dels últims vuitanta anys en aquestes ciutats espanyoles en territori africà. En el seu discurs oficial al saló de plens de l'Ajuntament, el rei va reconèixer que tenia un "compromís pendent" amb Ceuta, "amb els ceutins i amb les seves autoritats, però també amb nosaltres mateixos com a reis, que es deuen, per sobre de tot, a tots els espanyols". Joan Carles ha destacat també l'"esperit d'integració i convivència" de Ceuta, que "mira el futur amb confiança".

Abans de la seva arribada, els governs de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla han supervisat fins a l'últim detall per rebre la visita dels reis d'Espanya. En aquesta línia, havien repartit unes 35.000 banderes entre la població, engalanat els carrers i a Melilla fins i tot s'han imprès 2.000 retrats de Joan Carles i Sofia perquè llueixin als comerços.

Les associacions de veïns de Ceuta i gran part del col·lectiu musulmà han defensat la visita dels reis, i també el fet que s'han de mantenir les bones relacions amb el Marroc. Però a l'altra banda de la frontera la visita s'ha rebut amb indignació i s'ha qualificat de provocació.

Centenars de persones s'han manifestat els darrers dies a les zones fronteres amb Ceuta i Melilla amb cartells que reclamaven l'adhesió de les dues ciutats autònomes al Marroc. Acompanyats de banderes i pancartes, els manifestants han denunciat el que consideren "ocupació de territori marroquí". Les concentracions han estat convocades per diverses organitzacions, entre les quals hi ha l'Organització Nacional per a l'Alliberament de Ceuta i Melilla.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut