Pedro Sánchez promet el càrrec davant del rei Felip VI (Juan Carlos Hidalgo/EFE)

El rei a Sánchez després de prometre el càrrec: "Ha estat ràpid. El dolor vindrà després"

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez promet el càrrec davant del rei Felip VI, en un acte al Palau de la Zarzuela, amb la Constitució i sense Bíblia ni crucifix. Després d'una breu inclinació al cap de l'Estat espanyol, ha fet el tràmit amb la carta magna oberta per l'article 99, que fa referència al procés d'investidura després de les eleccions.

Pedro Sánchez promet el càrrec davant del rei Felip VI (Juan Carlos Hidalgo/EFE)

 

El president del govern espanyol i el monarca han tingut una breu conversa de to distès després de l'acte oficial. 

Pedro Sánchez promet el càrrec davant del rei Felip VI (Juan Carlos Hidalgo/EFE)

 

Sánchez ha fet al·lusió al llarg període que ha estat en funcions, comparat amb la brevetat de la promesa del càrrec:

"8 mesos per a 10 segons."

 

La resposta de Felip VI ha estat acollida amb rialles per part de Sánchez. 

"Ha sigut ràpid, simple i sense dolor. El dolor vindrà després."

 

El ja president del govern espanyol també ha reconegut que els polítics han donat al rei "moltes preocupacions" i li ha comentat que el veia "més prim". 


A l'acte hi han participat també la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, i els representants del poder legislatiu i judicial: les presidentes de Congrés i el Senat, Meritxell Batet i Pilar Llop, respectivament; el president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, i el del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas.

Pedro Sánchez promet el càrrec davant del rei Felip VI (Juan Carlos Hidalgo/EFE)

 

També hi eren presents el cap de la Casa de Rei, Jaime Alfonsín; el secretari general, Domingo Martínez Palomo, i el cap de la Cambra Militar, Juan Ruiz Casas.

És la segona vegada que Sánchez promet el càrrec. El primer cop va ser el juny del 2018 després de la moció de censura a Mariano Rajoy. En aquella ocasió va prometre el càrrec amb la Constitució oberta per l'article 62, que fa referència a les funcions del rei, inclosa la de nomenar el president del govern espanyol.

 

Felip VI, protagonista al debat d'investidura

Durant el debat d'investidura el rei ha estat protagonista involuntari. La intervenció de Mertxe Aizpurua Arzallus, portaveu de Bildu, va aixecar polèmica i va ser un dels moments més tensos de la sessió d'investidura al Congrés dels Diputats.

Durant la seva intervenció, va fer referència al discurs del rei del 3 d'octubre i va dir que l'estat espanyol és "autoritari".

Això va crispar la bancada de la dreta. Pablo Casado va dir que havia estat "la intervenció més nauseabunda" que mai s'havia sentit al Congrés dels Diputats. I va retreure a Meritxell Batet que no fes ús de l'article 103 del reglament de la cambra, per defensar les institucions, i a Pedro Sánchez que no defensés en el seu discurs ni la Constitució, ni el rei, ni les víctimes del terrorisme.

Des de Ciutadans, el diputat Edmundo Bal es va sumar a les protestes del PP i va retreure a Sánchez que no hagués defensat les institucions espanyoles.

 

Aquest dimarts, abans de la votació, Pablo Iglesias i Aitor Esteban van fer referència a la defensa del rei que van fer els partits de dreta a l'anterior jornada parlamentària. 

Pablo Iglesias, líder d'Unides Podem i futur vicepresident espanyol, els va dir que la seva defensa del rei el perjudicava:

" Si volen defensar la monarquia, evitin que la monarquia s'identifiqui amb vostès, perquè si alguna cosa sabia Joan Carles I, que venia d'on venia, i que va ser rei pel que va ser rei, és que només allunyant-se de la dreta la institució podria perviure. Potser paradoxalment vostès s'han convertit en la principal amenaça contra la monarquia a Espanya. És una qüestió d'intel·ligència."

 

Aitor Esteban, portaveu del Partit Nacionalista Basc. també va reflexionar sobre aquesta qüestió en una intervenció que s'ha viralitzat les darreres hores:

ARXIVAT A:
Pedro SánchezFelip VIInvestidura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut