El Regne Unit vol denegar l'asil als migrants arribats pel canal de la Mànega

Londres estudia portar-los a illes o vaixells en desús mentre es resolen les demandes

Vol ser "la reforma més gran en dècades" d'un sistema d'asil, el del Regne Unit, que considera "espatllat". La ministra britànica de l'Interior, Priti Patel, ha presentat les línies generals de la legislació amb què aspira a rebutjar genèricament les demandes d'asil dels migrants arribats al país en llanxa a través del canal de la Mànega.

Patel, membre de l'ala més a la dreta del Partit Conservador, diu que l'actual situació no és justa, ja que tracta de la mateixa manera les persones que fan cap al Regne Unit a través d'aquest tipus de vies i aquelles que opten per rutes considerades legals. 

L'anunci de la ministra, fet en el marc del congrés virtual que aquests dies celebra la formació "tory", arriba després que en el que portem d'any més de 6.000 persones hagin arribat al país fent la perillosa travessia del canal, xifra que supera de molt les prop de 2.000 registrades l'any 2019.

En els últims mesos, el líder del Partit del Brexit, Nigel Farage, no ha deixat de publicar videos a les xarxes socials denunciant que el govern de Boris Johnson no fa res per evitar aquesta situació i afirmant que les autoritats franceses arriben a escortar les llanxes fins a aigües britàniques.

Priti Patel, ministra britànica de l'Interior (Reuters)


Segon objectiu: evitar les batalles judicials

El pla de Londres, presentat sense entrar en detalls, també vol evitar que els demandants d'asil puguin entrar en llargs recursos judicials quan se'ls denega aquesta condició. La responsable de la cartera d'Interior creu que determinats advocats estan "obstruint" el sistema judicial amb els seus intents d'evitar les deportacions als jutjats.

De fet, aquesta és la situació que es viu últimament, després que el govern hagi començat a intentar accelerar les devolucions de demandants d'asil a diversos països de la UE aprofitant la legislació europea abans de l'entrada en vigor definitiva del Brexit al gener. Segons el conegut com a "Reglament de Dublín III", el país on arriba per primera vegada un migrant, tret d'algunes excepcions, és l'encarregat de gestionar la seva sol·licitud d'asil. 

Com a contrapartida a aquestes restriccions, el govern britànic promet crear vies "segures i legals" per traslladar-se al Regne Unit. Però això no tranquil·litza les organitzacions de defensa dels drets humans, que creuen que la nova regulació posaria en perill persones que poden optar a obtenir l'asil, però que han hagut de fugir de la repressió per vies "il·legals". El Ministeri de l'Interior sosté que avaluarà els casos concrets.

Una solució a l'estil australià

Juntament amb les notícies sobre aquest pla, els mitjans britànics han publicat aquests dies que el Ministeri de l'Interior està avaluant què fer amb els demandants d'asil mentre s'espera una decisió sobre cada situació. La polèmica s'ha desfermat en saber-se que el govern ha valorat per a ells una solució a l'estil de l'aplicada a Austràlia: enviar-los a l'Ascensió, una illa de l'Atlàntic sud dependent administrativament d'una altra, Santa Helena, territori britànic d'ultramar.

Aquesta possibilitat hauria estat descartada en ser considerada per algunes fonts com un "malson logístic" per la seva llunyania respecte de Londres. Però altres opcions estarien a sobre de la taula, com ara portar els migrants a illes més properes o a ferris i plataformes petroleres en desús. 

És previsible que totes aquestes idees, si s'acaben executant, acabin sent portades als tribunals per advocats que dubtin de la seva legalitat. De manera preventiva, la ministra Patel ja s'ha referit a aquesta possibilitat així:

"Els que defensen aquest sistema espatllat -els traficants, els defensors del 'bonisme', els advocats d'esquerres, el Partit Laborista- estan defensant l'indefensable".

Patel, filla d'immigrants i coneguda pel seu reiterat missatge que cal acabar amb la llibertat de circulació de persones al país, situa, doncs, els traficants de persones i l'oposició política als seus plans al mateix nivell.

ARXIVAT A:
MigracionsUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut