Boris Johnson tancarà la porta als immigrants que no sàpiguen anglès i poc qualificats

Arran del Brexit, el govern britànic vol imposar una nova llei que obligui els nouvinguts a tenir una feina amb un sou superior als 30.000 euros

RedaccióActualitzat

El Brexit ja es comença a notar. El govern de Boris Johnson pretén endurir els requisits per als immigrants. Vol tancar la porta als que no sàpiguen anglès i que no siguin qualificats. Són dues de les condicions més destacades que intentarà imposar a partir de l'any que ve després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

Londres vol que els nouvinguts hi arribin amb una qualificació acadèmica o una oferta laboral, i que sigui amb un sou superior a les 25.600 lliures anuals (30.080 euros).

Tot plegat, ho vol recollir en una nova llei d'immigració que preveu aprovar els pròxims mesos per acabar amb el que considera mà d'obra barata procedent d'Europa, sobretot en fàbriques, magatzems, hotels i restaurants.

La sortida de la Unió Europea permet a l'executiu britànic tornar a controlar plenament les seves fronteres i Downing Street vol tallar la distorsió que, segons ells, ha causat la llibertat de moviments comunitària.

La mesura no només té el rebuig de l'oposició laborista i dels liberals, sinó que la patronal de la indústria ha posat el crit al cel, advertint de les conseqüències desastroses que pot tenir amb la pèrdua de llocs de treball, el tancament de fàbriques i en el sector minorista.
 

El govern de Johnson endureix les condicions per als immigrants (Reuters)



Filtre per als estrangers

Aquesta nova llei d'immigració no inclourà permisos per a treballadors "poc qualificats" ni una "ruta" d'entrada al país "per a un treball temporal". L'anomenat "llibre blanc" publicat pel govern a través del qual es basarà aquesta llei explica per què es dona aquest pas:

"Durant molt de temps, un sistema migratori distorsionat per la llibertat de moviments europea ha fallat a l'hora de complir amb les necessitats dels britànics. La nostra proposta canviarà tot això."

"Necessitem canviar el focus de la nostra economia perquè deixi de fonamentar-se sobre la mà d'obra barata d'Europa i concentrar-nos, en canvi, en invertir en tecnologia i automoció. Els treballadors s'hauran d'adaptar."


En aquest sentit, el projecte del govern de Johnson diu que els europeus i els immigrants de la resta del món que vulguin viure al Regne Unit rebran el mateix tractament. "La màxima prioritat", afegeix el document, "serà l'entrada de les persones més qualificades i amb més talent", i esmenta científics, enginyers i acadèmics.
 

Les persones que vagin a viure al Regne Unit hauran de tenir feina o una qualificació acadèmica (Reuters/Toby Melville)

 

Aquests canvis entrarien en vigor l'1 de gener del 2021, quan hagi expirat el període de transició del Brexit. Recordem que fins que acabi l'any, el Regne Unit manté la lliure circulació dels ciutadans de la Unió Europea.


Priti Patel: "Els millors i els més brillants podran venir al Regne Unit"
 

Londres tancarà la porta als immigrants que no parlin anglès i no qualificats
La ministra Priti Patel durant una reunió del govern (Reuters)


La ministra de l'Interior, Priti Patel, defensa aferrissadament aquesta nova llei:

"El més adequat és que la gent parli anglès abans de venir al nostre país i que tingui una ruta establerta, ja sigui a través d'una feina o una institució acadèmica."

"L'emocionant nou sistema migratori britànic permetrà al Regne Unit reprendre el control [de la política migratòria] per primer cop en dècades. Això significa que tindrem un sistema global que no discriminarà entre els ciutadans europeus i no europeus, i que suposarà bàsicament que els millors i els més brillants podran venir al Regne Unit i portar aquí el seu talent, que reconeixerem amb un sistema de punts."


El govern de Johnson es fixarà en el model migratori d'Austràlia, un model en què els immigrants han d'aconseguir una xifra determinada de punts atorgats en funció de criteris com el nivell d'anglès, tenir una oferta de feina i altres factors relacionats amb el mercat laboral.

 

 

ARXIVAT A:
BrexitBoris Johnson
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut