Un pop en el zoo de Frankfurt (Flickr/Joachim S. Müller)
Un pop en el zoo de Frankfurt (Flickr/Joachim S. Müller)

El Regne Unit reconeixerà per llei que pops, crancs i llagostes experimenten dolor

El projecte de llei sobre benestar animal del govern britànic podria prohibir pràctiques com tallar-los les pinces, l'ablació ocular o bullir-los sense haver-los estordit abans

Actualitzat

Les llagostes, els pops o els crancs seran considerats éssers capaços de percebre sensacions en la llei britànica. Una esmena a la proposta de llei sobre benestar animal ha ampliat als crustacis decàpodes (com els crancs i les llagostes) i als mol·luscos cefalòpodes (com els pops, calamars o sèpies) la qualificació d'animals sentents, és a dir, aquells que són capaços de percebre les impressions dels sentits.

La decisió del govern britànic es basa en un informe de la London School of Economics (LSE) que conclou que hi ha una consistent prova científica que aquests animals tenen sensacions i que poden experimentar "dolor, angoixa i lesions".

Fins ara, el projecte de llei reconeixia com a sentents tots els animals vertebrats. Però, a diferència d'altres invertebrats, els crustacis decàpodes i els mol·luscos cefalòpodes tenen sistemes nerviosos centrals complexos, una de les marques definidores clau dels éssers sentents.

El ministre responsable del Benestar Animal, Zac Goldsmith, ha reivindicat que el Regne Unit "sempre ha liderat el camí en el benestar animal" i, ara, l'executiu aposta per anar "encara més enllà":

"La ciència ara diu clarament que decàpodes i cefalòpodes poden sentir dolor i, per tant, és just que estiguin coberts per aquesta normativa vital."

En un comunicat, el govern britànic assenyala que l'esmena no suposarà canvis en la legislació vigent, no afectarà pràctiques com la pesca ni tindrà un "impacte directe" en la captura de marisc ni en la indústria de la restauració.

Un cranc fotografiat a les illes Galàpagos
Un cranc fotografiat a les illes Galápagos (Wikimedia Commons/Diego Delso, llicència CC-BY-SA)

Recomanació de no tallar-los les pinces o bullir-los vius

L'equip de l'LSE que ha elaborat l'informe, liderat pel professor Jonathan Birch, ha recorregut a més de 300 estudis científics per arribar a aquesta conclusió:

"L'esmena ajudarà a eliminar una gran incongruència: pops i altres cefalòpodes fa anys que estan protegits en la ciència, però fins ara no han rebut cap protecció fora de la ciència. Una manera com el Regne Unit pot liderar el benestar animal és protegint aquests animals invertebrats que sovint els humans han ignorat completament."


L'informe també avalua les possibles implicacions en el benestar animal d'algunes accions que se'ls acostumen a fer actualment. En aquest sentit, recomana prohibir pràctiques com tallar-los les pinces, l'ablació ocular o bullir-los sense haver-los estordit abans, entre altres.

Amb el qualificatiu de "massacre", Birch explica que, en bullir una llagosta quan encara és viva, l'activitat del seu sistema nerviós continua durant un temps aproximat de dos minuts i mig. Amb la preparació adequada, afegeix, hi ha tècniques que permeten matar-los en menys de 10 segons. Països com Suïssa ja han prohibit tirar les llagostes vives a l'olla d'aigua bullent per cuinar-les.

Una llagosta en una fusta d'un restaurant
Una llagosta en una fusta d'un restaurant (Pexels/ndemello)

En un fil de tuits, l'investigador sobre Filosofia de la Ciència creu que ara hi ha una oportunitat perquè les empreses i comerciants que "estan provocant un patiment innecessari als crustacis facin canvis voluntaris que signifiquin un compromís amb el benestar animal":


Quan el projecte esdevingui llei, s'establirà un comitè format per experts en la matèria que podran emetre informes sobre si les decisions governamentals tenen en compte el benestar dels animals.

 

ARXIVAT A:
Maltractament animalRegne Unit
Anar al contingut