Aturen a darrera hora el primer vol a Ruanda amb demandants d'asil expulsats del Regne Unit

Incertesa sobre la sortida de l'avió cap al país africà, després que el Tribunal d'Estrasburg ha paralitzat la deportació d'un dels migrants

RedaccióActualitzat

Els plans del govern britànic per deportar sol·licitants d'Asil a Ruanda a canvi de diners han tingut un entrebanc d'última hora. Aquest dimarts estava previst que sortís el primer avió amb migrants que havien entrat de manera irregular al país, però el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg ha aturat el trasllat d'un dels afectats, iraquià. 

La justícia europea ha considerat que calia paralitzar-ne l'expulsió fins que els tribunals britànics examinin la legalitat del projecte de llei anunciat pel govern de Boris Johnson ja fa dos mesos.

La decisió es preveu que arribi al juliol i els jutges haurien d'estudiar si els migrants tindran accés a procediments equivalents a Ruanda i també si consideren aquesta destinació un país segur. 

Ara queda per veure si es repeteix la situació amb els altres sis demandants. No queda clar si el vol quedarà definitivament atura.t 

Fins ara, el Tribunal Superior britànic ha desestimat els recursos de les organitzacions de drets humans que volien aturar les expulsions.


Fortes crítiques a la mesura

L'executiu conservador al·lega que la deportació a un país situat a més de 6.000 quilòmetres de Londres frenarà l'arribada de migrants pel Canal de la Mànega, que provoquen tensions amb França.  

Els plans de Boris Johnson han aixecat molta polèmica i oposició al Regne Unit, tot i que són populars entre l'electorat del primer ministre.

Aquest mateix dimarts, una seixantena de religiosos, entre els quals els arquebisbes de Canterbury i York, firmen una carta publicada al diari Times on qualifiquen de "vergonyosa" i "immoral" la mesura.

Manifestants en contra les deportacions, a l'exterior de l'aeroport de Gatwick (Reuters/Toby Melville)

Davant l'allau de crítiques i de recursos, la ministra d'Exteriors britànica, Liz Truss, ha advertit:

"Si no surt el vol avui, sortirà un altre dia, i que si no són els 7 migrants que hi viatjaran ara, en seran uns altres".

La ministra ha informat que en el primer vol a Kigali hi hauria 7 migrants, entre els quals ciutadans afganesos i sirians. Un cop al país africà, ha dit, se'ls revisarà la situació.


El primer pagament, 150 milions d'euros

L'acord amb Ruanda que permetrà a les autoritats britàniques enviar al país africà els sol·licitants d'asil que creuin el canal de la Mànega, se centrarà sobretot en homes sense càrregues familiars que arribin al Regne Unit a través d'embarcacions o camions. Ruanda rebrà, gràcies a l'acord, un primer pagament de prop de 150 milions d'euros per acollir els expulsats del Regne Unit.

Malgrat totes les crítiques que ha rebut aquesta política de deportacions, el govern de Boris Johnson està convençut que la mesura "dissuadirà les xarxes de tràfic de persones".

Filippo Grandi, de les Nacions Unides, ha dit que no veuen gens bé la mesura del govern britànic (Reuters/Denis Balibouse)

Però les Nacions Unides no ho tenen tan clar. L'alt comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, Filippo Grandi, ha estat contundent:

"El Regne Unit diu que fa això per salvar la gent de viatges perillosos. Permeteu-me que ho dubti. Salvar vides de la gent que fa viatges arriscats està molt bé, però és aquesta la manera de fer-ho? És aquesta la motivació real de l'acord amb Ruanda? No ho crec".

També ho ha qualificat d'"horrorós" el príncep Carles. Malgrat tot, però, no sembla que les intencions de Johnson tinguin aturador.

Quan apliqui aquesta mesura, el Regne Unit s'afegirà a Austràlia, Dinamarca o Israel, que ja extradeixen els sol·licitants d'asil a altres països.

ARXIVAT A:
MigracionsDrets humansRegne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut