Londres

El Regne Unit es va precipitar i va magnificar l'amenaça invadint l'Iraq

Aquesta és la conclusió de l'Informe Chilcot, que apunta que el govern de Tony Blair no va esgotar totes les opcions pacífiques abans d'envair l'Iraq el 2003 i que l'exprimer ministre va prometre a Bush que li faria costat passés el que passés

RedaccióActualitzat

El govern de Tony Blair es va precipitar quan es va sumar a l'aliança encapçalada pels Estats Units en la guerra de l'Iraq. Aquesta és la conclusió de l'anomenat Informe Chilcot, la comissió del Regne Unit per analitzar la implicació britànica en la invasió de l'Iraq el 2003. Segons l'informe, l'executiu de Blair no va esgotar totes les opcions pacífiques i va al·legar la suposada amenaça de les armes de destrucció massiva "amb una certesa que no estava justificada". El responsable del grup de treball, John Chilcot, ha explicat davant els mitjans que "l'acció militar no era en aquest moment l'últim recurs".

El mateix exprimer ministre va reconèixer l'any passat per primera vegada els "errors" d'aquella guerra i que les autoritats britàniques no disposaven d'informació d'Intel·ligència precisa sobre la presència d'armes de destrucció massiva en el país àrab. Chilcot ha dit aquest migdia que els arguments sobre "les circumstàncies en les quals es va decidir que hi havia base legal per a una acció militar del Regne Unit estan molt lluny de ser satisfactoris". Segons l'informe, Blair va prometre al president nord-americà de l'època, George Bush, que li faria costat passés el que passés.

Més d'un milió de morts

El nombre total de morts a l'Iraq des de l'any 2003 és difícil de saber perquè no n'hi ha hagut cap registre acurat i independent. Segons l'organització nord-americana Just Foreing Policy, hi van perdre la vida aproximadament 1,2 milions de persones. Fins a l'any 2006, i segons el Ministeri de Salut iraquià, la violència havia causat 400.000 morts. En canvi, altres fonts occidentals parlaven de 600.000. Un any més tard, l'institut demogràfic britànic Opinion Research Business ja augmentava la xifra de morts fins al milió. El nombre de militars estrangers caiguts és l'únic que se sap amb certesa: són 4.485 nord-americans, 179 britànics i 100 d'altres nacionalitats, entre ells 11 espanyols.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut