El penyal de Gibraltar
El penyal de Gibraltar
Londres

El Regne Unit avisa Espanya que defensarà la sobirania de Gibraltar

Gibraltar enfronta el Regne Unit i Espanya amb cites a l'independentisme català i la Guerra de les Malvines

RedaccióActualitzat

El penyal de Gibraltar torna a enfrontar Espanya i el Regne Unit, amb el Brexit de rerefons. La primera ministra britànica, Theresa May, ha reiterat el compromís ferm del seu govern respecte a la sobirania de Gibraltar.

May ha assegurat, textualment, que mai cedirà la sobirania del Penyal sense l'acord dels seus habitants. Diu que mai firmaran un acord pel qual el poble de Gibraltar lliuri la seva sobirania a un altre estat en contra dels seus desitjos expressats de manera lliure i democràtica.

En conversa telefònica amb el ministre principal gibraltareny, Fabian Picardo, May ha assegurat que Londres està del tot abocat a treballar amb Gibraltar per assegurar el millor resultat pel Brexit durant les negociacions amb Brussel·les.

Rajoy avisa de les conseqüències

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha alertat el Regne Unit que deixar la Unió Europea té conseqüències. Rajoy ha parlat de les conseqüències del Brexit al discurs de clausura del congrés del PP valencià.

"Volem relacions comercials, però també en matèria de seguretat, de defensa, de terrorisme. Però convé recordar una cosa: tothom és responsable i pateix les conseqüències dels seus actes. No és el mateix estar dins d'Europa que fora."

El cap de l'executiu ha desitjat, malgrat tot, que Brussel·les i Londres mantinguin bones relacions després de les negociacions de sortida.

Les Malvines i l'independentisme català

L'exlíder conservador britànic Michael Howard ha recordat la Guerra de les Malvines, quan se'n commemora el 35è aniversari, quan se li ha preguntat sobre Gibraltar. Assegura que protegiran la població britànica de Gibraltar "fins a les últimes conseqüències".


Un exministre tory també s'ha afegit a la polèmica i ho fa citant Catalunya. Norman Tebbit suggereix portar independentistes catalans a Londres i elevar la qüestió a l'ONU com a resposta a Espanya per Gibraltar.

"Si jo fos primer ministre, faria saber a Madrid que penso invitar els líders del moviment independentista català a Londres o inclús portar el seu desig d'independència a l'ONU"

Ho fa en un article a "The Guardian" titulat "La vanitat d'Espanya ha portat els polítics a jugar amb foc i han d'aprendre'n els perills".

Error estratègic?

El cap del Partit Liberal Demòcrata britànic, Tim Farron, ha acusat recentment Londres d'haver comès un greu error estratègic en no esmentar Gibraltar en la carta amb què dimecres van comunicar a Brussel·les la voluntat d'emprendre les negociacions oficials del Brexit.

Sobre Gibraltar, la Unió Europea ha avançat que no podrà aplicar cap acord entre els 27 i el Regne Unit, un cop hagi abandonat el club comunitari, sense un pacte previ entre Londres i Madrid.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut