Camions col·lapsats camí a l'eurotúnel i el port de Dover, porta de mercaderies a Europa
Brussel·les

El Regne Unit, aïllat per la nova soca del coronavirus: més de 20 països tanquen fronteres

El port de Dover, la porta d'entrada a Europa de les mercaderies britàniques, està col·lapsat pel tancament de fronteres d'una dotzena de països europeus

Yasmin Córdoba SchwanebergActualitzat

Finalment no s'ha arribat a cap acord coordinat entre els membres europeus. La presidència alemanya de la Unió Europea havia convocat els 27, que s'han reunit d'urgència a través del seu comitè de crisi per establir un control sanitari unificat envers el Regne Unit, arran d'una nova soca de la Covid-19, molt contagiosa.  

Molts països ja s'havien avançat a l'estratègia unificada, fallida, i han tancat el seu espai aeri. Són principalment països europeus, però també de la resta del món, com Rússia, el Canadà, Xile, Hong Kong, Israel, l'Aràbia Saudita, Polonia, Índia, Suïssa o Jordània, fins ara. Alguns estableixen prohibicions a tots els passatgers i d'altres restringeixen l'entrada només als nacionals que, suposadament, estan tornant al seu país d'origen. 

A falta d'una resposta coordinada a nivell europeu, Espanya també ha decidit restringir a residents i ciutadans espanyols l'entrada en vols del Regne Unit a partir de demà dimarts.
 

El Regne Unit, a l'espera que Europa acordi un protocol sanitari conjunt (REUTERS/Peter Cziborra)


Mesures unilaterals

Fins a 14 països europeus, com França, Alemanya, Itàlia, Portugal o Bèlgica, s'han avançat a les mesures conjuntes. De forma unilateral han blindat les seves fronteres i han cancel·lat vols amb el Regne Unit. Això mentre a Itàlia, Dinamarca, Bèlgica i els Països Baixos ja s'han detectat casos d'aquesta nova variant, de la qual no hi ha indicis que sigui més letal que les conegudes fins ara.

El Centre Europeu de Prevenció i Control de les Malalties adverteix, però, que és una soca un 71 per cent més contagiosa.

Els experts creuen que és massa aviat per saber el grau de perillositat de la nova soca i consideren probable que la vacuna, que precisament ha aprovat l'Agència Europea de Medicaments, sigui també efectiva. Si es dona el vistiplau a la vacuna de Pfizer-BioNTech, la campanya de vacunació a Europa començarà el 27 de desembre, aquest diumenge.  
 

A França, blindatge també per carretera

França, on encara no s'han detectats casos oficialment de la nova soca, ha anat més enllà. A banda de tancar l'entrada als passatgers aeris, també ha prohibit l'entrada de mercaderies manipulades per persones durant 48 hores a partir de la mitjanit d'aquest diumenge. Això suposa el bloqueig de tots els camions que són al port de Dover, la principal porta d'entrada a Europa de les mercaderies des del Regne Unit cap a França i per on passen uns 10.000 camions al dia. 

Segons ha anunciat el govern francès, es vol demana una PCR a tots els francesos que són al Regne Unit i vulguin tornar a casa per Nadal.

El tancament de fronteres posa en perill l'abastiment de productes al Regne Unit (REUTERS/Peter Nicholls)


Regne Unit, doblement aïllat

Les grans cadenes d'alimentació britàniques han advertit que si el bloqueig de mercaderies continua hi haurà mancances d'alguns productes els pròxims dies, tot i que la provisió per al dinar de Nadal està garantida perquè s'ha fet amb antelació, també entre els comerços minoristes.

Però l'aïllament del Regne Unit no depèn només del coronavirus. El tancament de les fronteres amb el Regne Unit coincideix amb els darrers dies abans que finalitzi el període de transició del Brexit amb la Unió Europea, previst per al 31 de desembre.

Aquest dilluns, la Unió Europea i el Regne Unit segueixen negociant la seva relació comercial després del Brexit, tot i que diumenge a la mitjanit va vèncer la data límit per tancar un acord amb el Parlament Europeu.

Davant de la crisi del Brexit i, ara de la nova soca del coronavirus, l'alcalde de Londres, Sadiq Kahn, ha demanat al govern de Boris Johnson que sol·liciti una extensió del període de transició amb la Unió Europea. Una petició compartida amb la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon.

El Regne Unit, doblement aïllat, per la nova soca de coronavirus i el Brexit (REUTERS/Peter Cziborra)

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Brexit
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut