El règim de Birmània mostra fotografies de sis manifestants amb senyals de tortura

La televisió nacional mostra imatges de quatre nois i dues noies amb la cara colpejada i ensangonada

Actualitzat

La repressió a Birmània no s'atura. Quan fa dos mesos i mig del cop d'estat, l'exèrcit no cedeix ni un pam i, fins i tot, mostra fotografies d'opositors torturats després de ser detinguts.

Les imatges dels joves detinguts, quatre nois i dues noies, s'han vist a la televisió, amb la cara ensangonada i senyals d'haver rebut cops. Una de les noies, a més, té la cara visiblement inflada. Segons l'Associació d'Ajuda als Presos Polítics del país, es tracta d'una tàctica dissuasiva dirigida als manifestants.

 

 

"Envalentida per la impunitat, aquesta junta utilitza la tortura com a arma política. L'Associació d'Ajuda als Presos Polítics està preocupada pels detinguts, sobretot els que estan en lloc desconegut. Si la comunitat internacional no actua, la tortura, fins a la mort, segur que continua."

 

Els sis joves estan acusats d'haver llançat una bomba contra un edifici governamental. L'oposició, però, alerta que la junta militar sovint fa acusacions falses i denuncia l'"ús sistemàtic" de la tortura contra els detinguts. És per això que fan una crida a la comunitat internacional per aturar els abusos.

"El fet que l'exèrcit no vegi res de dolent a compartir fotografies de detinguts maltractats en una televisió nacional és una prova de crueltat i de dècades de no haver respost dels seus actes", ha criticat Network for Human Rights Documentation, la xarxa d'organitzacions que des del 2014 investiga violacions de drets humans al país.

 

Protesta a Mandalay contra el cop militar a Birmània
Protesta a Mandalay contra el cop militar a Birmània (EFE)

 

Malgrat la intimidació i la violència exercida per les autoritats militars, les manifestacions al país continuen arreu del país. Els manifestants reclamen a la junta militar el restabliment de la democràcia, l'alliberament de tots els detinguts i que el respecte pels resultats de les eleccions del novembre.

Des del cop d'estat, l'1 de febrer, almenys 737 persones han mort i hi ha més 3.200 detinguts a causa de la repressió del règim. Entre els detinguts hi ha la primera ministra del país, la Nobel de la Pau Aung San Suu Kyi.

 

Cartells de la líder opositora Aung San Suu Kyi en una protesta a Launglon
Cartells de la líder opositora Aung San Suu Kyi en una protesta a Launglon (Reuters)

 

El Japó demana l'alliberament d'un periodista

Entre els detinguts a Birmània hi ha el periodista freelance japonès Yuki Kitazumi. El Japó ha demanat a les autoritats birmanes que alliberi "com més aviat millor" el periodista, que ja va ser detingut el 26 de febrer mentre cobria unes protestes a Rangun en contra del cop d'estat. Després de quedar en llibertat, Kitazumi va continuar informant sobre la situació política birmana en articles i publicacions a xarxes socials.

L'ambaixada del Japó al país ha confirmat la segona detenció de Kitazumi, de 45 anys i resident a Birmània, sense dir-ne el nom. El primer ministre japonès, Yoshihide Suga, ha assenyalat que s'estan investigant els fets a través de l'ambaixada, i Tòquio farà "tots els esforços possibles" per protegir els seus ciutadans.

 

El periodista japonès Yuki Kitazumi, arrestat a Birmània
El periodista japonès Yuki Kitazumi, arrestat a Birmània (Reuters / Kyodo)
ARXIVAT A:
BirmàniaDrets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut