Quan Tina Gibson tenia un any d'edat, l'embrió que donaria lloc a la seva segona filla ja existia (Haleigh Crabtree Photography)
Quan Tina Gibson tenia un any d'edat, l'embrió que donaria lloc a la seva segona filla ja existia (Haleigh Crabtree Photography)

El rècord de la Molly: nascuda d'un embrió que portava 27 anys congelat

El va adoptar un matrimoni de Tennessee i es tracta de l'embrió que ha passat més temps congelat abans de donar lloc a un naixement

Xavier DuranActualitzat

Quan Tina Gibson tenia un any d'edat, l'embrió que donaria lloc a la seva segona filla ja existia. Una parella anònima l'havia donat l'octubre de 1992 a un banc perquè es conservés congelat.

Al febrer del 2020, l'embrió va ser implantat a Tina Gibson, que l'havia adoptat juntament amb el seu marit. I el 26 d'octubre va néixer la Molly Gibson, el nadó nascut que més temps ha passat com a embrió. Havia passat 27 anys i quatre mesos congelat i havia nascut 28 anys i 12 dies després d'arribar al banc d'embrions.

El rècord anterior estava en la mateixa família: Emma Gibson va néixer el 2017, a partir d'un embrió que havia passat 24 anys congelat.

I encara més: Emma i Molly no són només germanes per part de pares adoptius, sinó també genèticament. Els embrions van ser donats per la mateixa dona.
 

La Molly amb la seva germana
La Molly ha superat la seva germana, que fins ara era l'embrió congelat més longeu (Haleigh Crabtree Photography)


Cinc anys de tractament i l'opció d'adoptar

Tina Gibson és una mestra d'escola i el seu marit, Ben, és un analista de ciberseguretat de 36 anys. Tots dos viuen a Tennessee.

Durant vora cinc anys es van sotmetre a tractament contra la infertilitat. Finalment, els pares de la Tina, avis materns de l'Emma i la Molly, van sentir a parlar d'una altra possibilitat: l'adopció d'embrions congelats.

Així van posar-se en contacte amb el Centre Nacional de Donació d'Embrions (NEDC), una organització cristiana sense ànim de lucre amb seu a Knoxville. El NDEC guarda embrions generats en processos de fertilització "in vitro" que no s'implanten i que els pares dedueixen per a possibles adopcions.
 

Segons el centre, als Estats Units hi ha, actualment, al voltant d'un milió d'embrions congelats.

El NEDC es va fundar fa disset anys. Des d'aleshores ha facilitat més de mil transferències i naixements. El ritme ha augmentat i ara es produeixen unes 200 adopcions cada any. El 95% de les parelles que els adopten tenen algun problema d'infertilitat, com els Gibson.

Els pares adoptius poden triar entre diverses opcions. Per una banda, decideixen si no volen tenir cap contacte amb cap parent o si, pel contrari, accedeixen que algun familiar hi tingui algun tipus de relació més o menys regular, que pot ser simplement per escrit o arribar a ser més directa.

També poden triar els perfils dels progenitors i les seves famílies. Els Gibson, per exemple, són de baixa estatura i pes i van voler embrions que al naixement tinguessin unes característiques semblants.

Emma i Molly Gibson van arribar al mateix temps al banc com embrions. Ara, l'Emma té 3 anys i està molt contenta amb la seva germana.
 

La Molly a la panxa de la mare i amb la seva germana al costat
La Molly a la panxa de la mare i amb la seva germana al costat (Haleigh Crabtree Photography)


Que siguin congelats no afecta l'embaràs

Que els embrions siguin congelats no afecta l'èxit de la implantació i l'embaràs, segons un estudi recent publicat per investigadors danesos al British Medical Journal. Es tractava de dones d'entre 18 i 39 anys amb un cicle menstrual regular. Els índexs d'embaràs van ser semblants si l'embrió estava congelat o es transferia immediatament després de la fecundació. El percentatge de naixements tampoc no variava.
 

A Girona va néixer, el 2006, un nadó a partir d'un embrió que havia estat tretze anys congelat. Els pares biològics s'havien sotmès a un tractament de fecundació "in vitro" i van tenir bessons, però va haver-hi nou embrions excedents. Amb el temps, la parella no ha dit què en volien fer i, tal com estableix la llei de reproducció assistida, se'ls va quedar el centre, l'Institut Marquès de Barcelona.

Els pares poden decidir què fer amb els embrions sobrants d'aquests procediments: guardar-los congelats, cedir-los a una altra dona, cedir-los a la ciència o demanar que es destrueixin.
 

El rècord de la Molly: nascuda d'un embrió que portava 27 anys congelat
Els embrions congelats tenen la mateix viabilitat que els implantats de seguida (Pixabay)

No hi ha dades gaire recents sobre el nombre d'embrions congelats a Catalunya. Segons el Departament de Salut, el desembre del 2014 n'hi havia 11.903, però el nombre augmentava amb uns 20.000 anuals.

Segons la Societat Espanyola de Fertilitat, a 31 de desembre del 2017 a tot l'Estat n'hi havia 545.333. Però el nombre dels que es descongelaven era molt inferior al de nous embrions congelats; uns 4.500 anuals en el primer cas i uns 87.000 en el segon.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut