Projecció d'un dibuix amb la imatge del primer ministre hongarès, Viktor Orban, en un mur de la seu de la televisió pública MTVA durant la prot…
Projecció d'un dibuix amb la imatge del primer ministre hongarès, Viktor Orban, en un mur de la seu de la televisió pública MTVA durant la protesta multitudinària en suport dels diputats que s'hi han tancat (Reuters)
Budapest

El rebuig a la "llei de l'esclavatge" uneix per primera vegada l'oposició hongaresa

El cinquè dia consecutiu de protestes contra Viktor Orbán se centra en la falta d'imparcialitat de la televisió pública

Juli RodésActualitzat

Una dotzena de diputats opositors han sortit voluntàriament de les instal·lacions de la televisió pública hongaresa, MTVA, aquest dilluns al vespre, després d'haver-s'hi tancat durant 24 hores per intentar poder emetre un seguit de peticions de l'oposició. Hi havien accedit saltant les tanques, perquè els havien negat l'entrada.

No ho han aconseguit, però al final han fet cas de la petició de la Policia, que a primera hora del dilluns ja havia expulsat dos diputats ecologistes quan havien intentat entrar per la força en un plató. Els fets han estat difosos a través de les xarxes socials.

El tancament de diputats a la televisió pública ha rebut el suport, a fora, d'unes 3.000 persones, que s'han concentrat desafiant temperatures per sota dels zero graus.

Adreçant-s'hi, quan ha sortit, Péter Niedermüller, diputat del partit liberal DK, ha declarat: "Han trepitjat la democràcia, però ens continuarem mobilitzant."

 

Desplegament policial a l'exterior de la seu de la televisió pública hongaresa, MTVA (Reuters)

 

Les crítiques a la manca d'imparcialitat de la televisió pública han marcat, aquest dilluns, la cinquena jornada consecutiva de protestes contra el govern del nacionalista conservador i antieuropeu Viktor Orbán.

Diumenge, el centre de Budapest va viure la manifestació més multitudinària des de l'abril de l'any passat, quan 40.000 persones van sortir al carrer per protestar contra la llei que abocava al tancament la Universitat Centroeuropea, promoguda pel multimilionari nord-americà d'origen hongarès George Soros.

 

Banderes hongareses i bengales en la concentració davant de la televisió pública hongaresa (Reuters)

 

Aquesta nova onada de mobilitzacions no ha reunit tants manifestants, però, per primera vegada des del retorn d'Orbán al poder, fa vuit anys, ha unit tots els partits de l'oposició, des de l'esquerra a l'extrema dreta, passant pels liberals.

El detonant ha estat la nova legislació laboral, coneguda com la "llei de l'esclavatge", però els manifestants també han reclamat que el govern respecti la independència dels mitjans de comunicació públics i del poder jucicial, dues qüestions que han generat diversos advertiments per part de la Unió Europea sobre el gir autoritari del govern presidit per Orbán.

Les protestes també s'han fet contra el partit d'Orbán, Fidesz, que les ha desqualificat assegurant que eren obra de "vàndals a sou de Soros".

ARXIVAT A:
Unió Europea
Anar al contingut