El que cal saber sobre les restriccions a Catalunya: respostes a les preguntes freqüents

Les platges no tanquen, però hi ha d'haver control, i no hi ha espectacles ni gimnasos, segons el document que ha publicat la Generalitat amb les mesures restrictives per evitar la propagació del coronavirus

Actualitzat

El Departament de Salut ha respost els dubtes principals que van plantejar els alcaldes de l'àrea de Barcelona després de saber-se les restriccions del govern per frenar l'expansió de la Covid. Els alcaldes dels 13 municipis afectats havien reclamat mesures "clares i aplicables" en dues trobades, aquest dissabte, amb els responsables de la Generalitat. Els alcaldes continuen molestos perquè consideren que no s'han atès peticions com la de repensar-se el tancament dels equipaments culturals o esportius.

Hi ha mesures especials per contenir brots a Barcelona i l'àrea metropolitana, el Segrià, la Noguera i una part de l'Alt Empordà (Figueres i Vilafant). A les resolucions que afecten el decret llei 27/2020, de 13 de juliol, s'hi inclouen prohibicions, limitacions i recomanacions en les activitats i la mobilitat.

Als municipis on les mesures són més restrictives per la situació epidemiològica (a Lleida i sis municipis més del Segrià) es prohibeixen els desplaçaments que no siguin moviments essencials. Només es poden fer dins el conjunt dels municipis que formen la unitat territorial afectada.

"Estrictament, no hi ha confinament", segons el document que ha publicat la Generalitat, però es recomana que la població no surti de casa i limiti al màxim els desplaçaments i es prohibeixen les reunions de més de deu persones. El text concreta una mica més les limitacions anunciades, que estaran en vigor un mínim de 15 dies.

 

Els horaris dels bars dependrà dels ajuntaments (EFE/Alejandro García)
 

 

El text també aclareix què hem d'entendre per "grup de convivència habitual":

"Fa referència al grup de convivents estrictes i les persones amb necessitats de cura del nucli familiar o nucli més estret de relacions i que no viuen al mateix domicili. També pot incloure persones cuidadores i/o de suport, imprescindibles per prevenir conseqüències negatives de l'aïllament social."

 

 

Platges i piscines

Era una de les qüestions que més preocupaven els cinc municipis metropolitans amb platja. La normativa no preveu tancar-les sempre, però recomana als ajuntaments que reforcin els controls per assegurar-hi "el compliment de les mesures de seguretat, especialment dels aforaments, per evitar aglomeracions". També diu que cal garantir les distàncies de seguretat entre les persones i limitar l'assistència "al grup de convivència habitual."

Malgrat l'entrada en vigor de les limitacions aquest dissabte, va caler controlar els accessos a les platges més populars de Barcelona, on hi havia una ocupació molt alta.

Les piscines poden obrir si són descobertes. La Generalitat permet l'obertura de les piscines d'ús públic quan les autoritats municipals ho considerin necessari, per pal·liar els efectes de la calor. Caldrà fer un registre dels assistents i respectar-hi els protocols de seguretat.

Aquesta mesura també afecta les piscines de les zones comunitàries, que poden obrir amb mesures de limitació d'aforament (2,5 m2 per persona i grups d'un màxim de 10 persones de contacte habitual).


Bars i restaurants

Els ajuntaments han de fixar l'horari de tancament de terrasses, bars i altres locals similars, segons les característiques de cada municipi.

El document especifica que en alguns territoris s'han tancat locals d'hostaleria i restauració i en altres només se'n limita l'aforament, perquè la decisió depèn de les dades epidemiològiques dels uns i dels altres.

L'activitat d'oci nocturn està prohibida i cal garantir-ho. Les sales de festa i les discoteques han de tancar.

 

Cultura i espectacles

Cinemes, teatres i altres activitats culturals han de tancar, tot i haver adequat els espais als protocols de seguretat. "Es prohibeixen totes les activitats extraordinàries i de caràcter temporal de tipus cultural, espectacle públic, recreatiu, esportiu i d'oci nocturn."

Tot i això, el document obre la porta a autoritzacions especials per a alguns esdeveniments. Els ajuntaments poden, amb l'autorització prèvia del Comitè de Direcció del Procicat, habilitar espais adequats per fer activitats culturals, socials, educatives o esportives, sempre respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva. La norma estableix que caldrà tenir una hora concertada i s'haurà de fer un registre de dades de contacte.

 

Les restriccions d'activitats culturals també afecten les activitats de joc, com ara bingos i  casinos.

En canvi, biblioteques i museus sí que podran obrir. El govern argumenta que tenen una "funció preventiva respecte a persones vulnerables, especialment pel que fa als efectes de la calor".

 

S'obre la porta a esdeveniments culturals especials (ACN/Marta Casado)
 


Esport

Les noves mesures contra la Covid-19 afectaran especialment l'esport. Com ja va passar durant l'estat d'alarma, les úniques pràctiques esportives permeses són a l'aire lliure. Segons la normativa, es pot fer esport individualment o amb el grup de convivència habitual (d'un màxim de 10 persones).

Els gimnasos i les instal·lacions esportives, públiques o privades, queden tancats. No poden obrir ni amb mesures preventives.

El que sí que es permet és fer esdeveniments esportius a porta tancada, com els partits de futbol de la Lliga. Hauran de continuar sent a porta tancada i sense públic.


Botigues i perruqueries

Distància de seguretat, aforaments i recomanació de cita prèvia. El nou document amb les restriccions per la Covid marca aquest tres eixos per definir l'activitat comercial.

Serveis, comerços i centres comercials poden obrir complint aquestes mesures:
-    Garantir el manteniment de les distàncies de seguretat per evitar les aglomeracions tant a l‘interior com en els accessos (1,5 metres de distància entre persones i de 2,5 m2 de superfície per persona).
-    Garantir l'ús de mascareta i la higiene de mans.
-    Als municipis del Segrià i la Noguera on s'apliquen restriccions, cal limitar l'aforament al 50%, tant si es tracta de serveis essencials com si no.

I, per als mercats ambulants, la Generalitat estableix que es poden continuar fent complint les mateixes mesures que per als comerços tancats. A més a més, per reduir la mobilitat, es recomana prioritzar la venda de venedors i productes de proximitat.

El govern inclou una restricció més per aquells serveis amb "contacte personal proper". Només es poden dur a terme en cas de servei essencial, d'emergència o de situació crítica i "evitant el contacte físic amb els clients sempre que sigui possible, o limitant-lo al màxim". En aquest apartat s'inclouen totes les activitats d'higiene i cura personal, com les perruqueries, i els serveis terapèutics com massatgistes, osteopatia, quiropràctica o similars.

 

Un casal de la Fundació Pere Tarrés (ACN/Maria Belmez)

 

Casals i colònies

Els casals d'estiu i les colònies es mantenen, com ja es va decidir quan es van establir les noves mesures de confinament. A més a més, els nens podran continuar fent ús d'instal·lacions esportives i piscines, però han de ser espais que només poden obrir per a aquesta finalitat i han de tancar després, i només hi poden accedir les persones vinculades a l'activitat.

 

Aquest és el document amb les 25 preguntes i respostes que concreten l'aplicació de les mesures restrictives de la Generalitat:

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut