Barcelona

El quadre "El gran dia de Girona", de Ramon Martí Alsina, veurà la llum després de 70 anys

El quadre "El gran dia de Girona", del pintor realista Ramon Martí Alsina, tornarà a exhibir-se al públic després de setanta anys amagat a les reserves del Museu Nacional d'Art de Catalunya. Es restaurarà durant un any i després passarà a exhibir-se a la nova seu de la Generalitat a Girona.

Actualitzat
Ramon Martí Alsina, nascut a Barcelona l'any 1826, va ser considerat la figura més important del realisme pictòric a Catalunya i a Espanya, i es va convertir, al segle XIX, en un mestre pioner: va participar en els corrents més innovadors del moment i va ser una inspiració per a tota una generació de pintors nacionals i internacionals.

L'obra "El gran dia de Girona" és la més gran que va pintar, i reflecteix una escena bèl·lica a la ciutat durant la guerra del francès. Es desconeix la data de l'obra, però els experts consideren que Martí i Alsina va realitzar-la durant la segona meitat del segle XIX, abans de l'any 1865. És una pintura immensa; de fet, és la pintura catalana més gran, amb més de cinc metres d'altura per dotze metres d'amplada.

El recorregut històric de l'obra va ser, si més no, curiós. Primer la pintura va passar per mans privades, sense que l'artista la pogués veure mai exposada. Després es va exhibir al públic durant poc temps, abans de convertir-se en una víctima més de la Guerra Civil, que li va deixar dos trets difícils de salvar. A partir de l'any 1939 l'obra es va guardar a un magatzem, perquè es va considera que si no se'n podien agreujar els defectes i malmetre-la encara més. Així doncs, va estar oculta durant tots aquests anys, fins que ara ha tornat a veure la llum. Actualment es prepara per passar una llarga rehabilitació, que tindrà lloc al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, a Valldoreix, i que durarà més d'un any.

La recuperació d'aquesta gran obra és fruit d'un conveni entre la Generalitat, Caixa Girona i el MNAC. Quan acabi la restauració, el quadre viatjarà a Girona, on s'instal·larà definitivament a la nova seu gironina de la Generalitat, a l'antic hospital de Santa Caterina.

Anar al contingut