Barcelona

"El quadern gris" de Josep Pla arriba a la xarxa

Era un 8 de març, però de fa noranta anys. Aquell dia del 1918 l'escriptor Josep Pla complia 21 anys, però també aquell dia va ser quan va començar a escriure l'obra que anys després l'acabaria convertint en el narrador contemporani més important en llengua catalana: "El quadern gris". Coincidint amb aquesta efemèride, el dietari de Pla comença la seva aventura a internet, i ho fa al ritme d'escriptura que va seguir l'escriptor empordanès. És a dir, que les anotacions s'aniran incorporant per dies fins al 15 de novembre, l'última data del dietari. Els usuaris també poden subscriure-s'hi per correu electrònic i rebre'n un fragment cada dia.

Actualitzat
El 8 de març de fa noranta anys, un jove Josep Pla començava a escriure en un quadern anotacions sobre el seu aprenentatge com a periodista i com a escriptor. Amb els anys, i juntament amb altres escrits, es va convertir en "El quadern gris", que l'autor no va publicar fins al 1966. Es tracta d'un dietari on Pla repassa el seu naixement a Palafrugell, retrata els seus pares i descriu en clau personal el trànsit del món rural al de la industrialització, a partir de la seva experiència directa. Considerada una obra cabdal de la literatura catalana, i la més important de l'escriptor, és també un document sobre la vida intel·lectual de la Barcelona de principis del segle XX.

Ara "El quadern gris" és present a la xarxa d'internet a partir d'un blog on es poden consultar les anotacions de Pla d'acord amb el dia en què les va escriure, el 1918, i fins al novembre del 1919, quan el va acabar. Coincidint amb els 111 anys del naixement de l'escriptor, la versió en blog del quadern reprodueix no tan sols els textos originals sinó també fotografies i altra documentació complementària.

El blog és una iniciativa de l'associació Xarxa de Mots, en col·laboració amb la Fundació Josep Pla, i inclou un butlletí electrònic, de subscripció gratuïta, amb l'enllaç amb la pàgina del dia d'"El quadern gris".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut