Madrid

El públic del judici: sense observadors internacionals i dos familiars per acusat

El tribunal comunica que hi haurà dos intèrprets a disposició dels acusats, sense concretar com es farà la traducció

RedaccióActualitzat

L'atenció del judici del procés estarà centrat en les declaracions dels acusats i dels testimonis i en l'actitud de les acusacions, les defenses i el propi trbunal. Però a l'altra banda, a la del públic, hi ha també punt d'interés. 

A la sala del Penal del Tribunal Suprem hi ha un centenar de butaques. I no hi haurà espai reservat per a observadors internacionals. En la interlocutòria, el Suprem explica que el tribunal oferirà totes les sessions íntegres en 'streaming' a través del web del mateix tribunal i que, per tant, "tot ciutadà que vulgui convertir-se en 'observador' podrà fer-ho"

Els acusats tindran dos llocs garantits pels seus familiars. Les defenses demanaven entre cinc i deu llocs per a familiars de cada acusat i finalment se'n permeten dos. El tribunal ho justifica per les dimensions de la sala i per garantir que també quedin llocs per a la premsa i altres persones i així garantir la publicitat de la vista.

 

Noticia relacionada: Rajoy, Sáenz de Santamaría, Torrent i Colau, entre els testimonis del judici

 

Sobre la petició de declarar en català, en la interlocutòria es diu que és "pertinent" la presència de dos traductors "de l'idioma català". No es pronuncia, però, sobre com serà aquesta traducció ja que les defenses havien sol·licitat que fos simultània i no consecutiva.

El president de la Generalitat, Quim Torra, podrà assistir al judici sempre que ho vulgui i serà rebut amb els honors que corresponen al seu càrrec.

Hi ha acreditats 600 periodistes de 150 mitjans de comunicació diferents , mig centenar dels quals són estrangers. Els més interessats, els alemanys i francesos seguits d'holandesos i suïssos, tot i que també han demanat estar presents periodistes dels EUA, Rússia i la Xina.

 

Als calabossos de l'Audiència Nacional

El Suprem també ha explicat com serà la logística dels dies de judici. El president del Suprem, Carlos Lemes, assegura que els trasllats es faran com ja es van fer realitzar quan les declaracions durant la instrucció. Com que el Suprem no té instal·lacions per acollir-los, aniran des de les presons als calabossos de l'Audiència Nacional, que es troba a pocs metres.

La voluntat del tribunal és que es respecti al màxim la dignitat dels acusats i per això, assegura que intentarà que el trajecte fins a la sala de vistes sigui el més curt possible i que transcorri per llocs en els quals els acusats i sobre tots els presos no coincideixin amb molta gent.

Durant els recessos, els presos els traslladats a la sala "rotonda", un pis per sota de la de la vista, on es podran veure amb els seus advocats. És també on menjaran al migdia.

Preguntat si hi ha la possibilitat que el judici se suspengui durant la propera campanya de les municipals, autonòmiques i europees -és la tradició d'aquest òrgan no interferir en processos electorals-, Lesmes ha respost que igualment això depèn dels magistrats de la Sala. També explica que dependrà dels jutges decidir si el públic pot lluir llaços grocs de suport als presos.

 

 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
Anar al contingut