Tomba de Francisco Franco al Valle de los Caídos (ACN)
Tomba de Francisco Franco al Valle de los Caídos (ACN)

El PSOE vol reformar la llei per impedir que Franco sigui inhumat en un espai públic

Les esmenes a la llei de la memòria històrica preveuen sancions per als responsables de llocs on s'exalti el dictador

RedaccióActualitzat

El govern espanyol vol evitar que les restes de Franco puguin anar a parar a la catedral de La Almudena, tal com es plantegen els familiars un cop sigui exhumat del Valle de los Caídos. El govern es plateja esmenar la llei de memòria històrica perquè, segons ha avançan la cadena SER i el diari El País, les restes del dictador no puguin estar en un lloc amb accés al públic general. També preveu sancions per als espais on es faci enaltiment del franquisme. 

El govern socialista vol esmenar un error de càlcul per evitar que un de les seves mesures estrella acabi amb les restes de Franco en ple centre de la ciutat.

La vicepresidenta Carmen Calvo no va aconseguir el suport de l'Església en la reunió que va mantenir la setmana passada amb el secretari d'Estat del Vaticà.

 

 

Esgotades les vies del diàleg, el govern espanyol vol impedir que les restes de Franco es traslladin del Valle de los Caídos a la catedral de l'Almudena, com pretén la familia del dictador. I, com diu el diputat Rafael Simancas, ho faran "per llei".

"Ho impedirem per llei, que no s'enalteixi en un espai emblemàtic, central, públic, obert en una gran ciutat, al dictador o a la dictadura. En un cementiri clar, és on haurien d'estar les restes del dictador."

Dues esmenes

La reforma de la llei de Memòria Històrica es vol fer a través de dues esmenes.

D'una banda, es faria esment exprés a les restes de Franco, per especificar que no poden ser inhumades en un lloc al qual tingui accés el públic. És el cas de la cripta de l'Almudena, un monument molt visitat pels turistes.

Una segona esmena establiria un règim de sancions per als titulars dels espais en què es fes exaltació del franquisme, que aniria des de multes fins al tancament temporal o definitiu al públic.

La família de Franco va comprar un espai a la cripta de l'Almudena amb capacitat entre 4 i 6 difunts. Ara hi ha enterrada la filla del dictador.

 

 

Més enllà del cas concret de les restes de Franco, la reforma proposada pel PSOE establirà que l'estat assumeixi la cerca i exhumació de restes humanes en cunetes i fosses comunes. Aquesta és una reivindicació dels grups de defensa de la memòria històrica.

També es regularà la retirada de condecoracions de l'Estat a persones que hagin incorregut "en conductes manifestament incompatibles amb la distinció rebuda". Es vol, d'aquesta manera, evitar escàndols com el del reconeixement oficial al torturador franquista Antonio González Pacheco, conegut com "Billy el Niño".

 

 

Aquesta nova reforma de la llei de memòria històrica no hauria de tenir cap problema per ser aprovada, amb el suport dels grups que ja van votar a favor de l'esmena que permet retirar Franco del Valle de los Caídos. Una reforma que ara el PSOE, veu insuficient per garantir que el dictador no sigui inhumat en un lloc d'accés públic i molt significatiu com és la catedral de l'Almudena, davant del Palau Reial, al centre de Madrid.

 

 

PP i Ciutadans

La tramitació d'aquesta reforma de la Llei de Memòria històrica dependrà de la predisposició de PP i Ciutadans perquè tiri endavant. Les dues formacions tenen majoria a la mesa del Congrés i podrien dilatar el calendari de tramitació de la llei i endarrerir-ne l'entrada en vigor.

De fet aquest dimarts acabava un dels terminis per presentar-hi esmenes i PP i Ciutadans han decidit ampliar-ho, com a mínim, una setmana més.

Juan Carlos Girauta, de Ciutadans es lamenta de la falta de consens.

"No s'ha buscat mai el consens sinó que el que s'ha buscat és utilitzar aquesta qüestió com a arma llancívola. Nosaltres no seguirem aquest joc."

D'altra banda, Ione Belarra, d'Units Podem presiona el govern espanyol perquè avanci.

"El que hem d'aconseguir és que l'exhumació de Franco es converteixi en un nou lloc de peregrinació, un lloc d'interès turístic o que permeti que hi vagin desenes de persones que puguin alabar el franquisme."

Queda per veure si Pedro Sánchez podrà complir l'objectiu d'exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos abans d'acabar l'any.

ARXIVAT A:
Unides PodemPPFranquismeCsPSOEMemòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut