El PSOE rebutja un govern de coalició però s'obre a incorporar-hi membres de Podem
El ministre en funcions i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos (Kiko Huesca/Efe)

El PSOE rebutja un govern de coalició però s'obre a incorporar-hi membres de Podem

El secretari general del PSOE defensa un govern "obert a persones independents, de prestigi, però amb orientació socialista"

Actualitzat

El secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, obre la porta a incorporar membres d'Unides Podem en el futur executiu però descarta una coalició amb la formació morada.

"El terme 'coalició' no ens agrada". Així de contundent s'ha mostrat el ministre a "Espejo público". Segons Ábalos, la coalició podria tenir sentit si el PSOE i Unides Podem arribessin junts a la majoria absoluta, però no és el cas. Ara bé, el socialista es mostra obert a incorporar a l'executiu membres de Podem.

"Podríem, en un moment donat, plantejar-nos la incorporació de membres d'altres formacions, en aquest cas de Podem, però no sota la fórmula de la coalició."

 

Ara bé, un govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem amb el suport dels partits nacionalistes no independentistes seria l'opció preferida dels espanyols, segons el CIS. El baròmetre del mes de maig, fet just després de les eleccions generals del 28 d'abril, indica que així ho desitgen un 34,1% dels enquestats. De fet, gairebé la meitat dels espanyols -un 42,5% dels enquestats- prefereixen un govern de coalició entre diversos partits.


Per això, Ábalos considera que els d'Iglesias són els "socis programàtics prioritaris" però defensa que cal parlar abans dels "programes de transformació social" i no de "presències al govern".

"Hem de recórrer a altres forces i que no siguin reactives, així que el que té més marge és un govern socialista amb una agenda progressista sense condicionaments d'una altra fórmula."


El socialista ha afegit que un govern en solitari del PSOE és "més eficaç i millor, fins i tot també per a Podem".

 

Les declaracions de Pablo Iglesias es van fer esperar perquè diumenge va optar per no fer declaracions

 

Unides Podem punxa el 26M

La formació d'Iglesias va perdre 860.000 vots i 68 diputats autonòmics a les comunitats on es va votar diumenge. Els mals resultats d'Unides Podem van allunyar la possibilitat que Sánchez es veiés forçat a formar un govern de coalició amb Unides Podem:

"Els resultats han estat dolents, sense pal·liatius. No estem contents del retrocés que hem tingut en aquestes eleccions, però la divisió resta, la suma multiplica. A l'esquerra no ens funciona bé la divisió."


Alternatives a Unides Podem

El secretari d'Organització també ha parlat de buscar el suport de Ciutadans per a la investidura de Sánchez. Ábalos ha negat que necessitin el suport dels independentistes i creu que cal explorar "altres fórmules".

El ministre també ha parlat de la postura de Manuel Valls a Barcelona, que cedeix el seu suport a Colau per evitar que ERC obtingui l'alcaldia. "Hi ha coses que estan per sobre de les estratègies a curt termini", ha dit. Per Ábalos, Valls parla amb "sensatesa" i això és una cosa que "comença a escandalitzar".

ARXIVAT A:
PSOEEleccions 28AUnides Podem
Anar al contingut