Pérez Rubalcaba i Soraya Rodríguez, abans d'entrar a la reunió del grup parlamentari socialista. (Foto: EFE)
Pérez Rubalcaba i Soraya Rodríguez, abans d'entrar a la reunió del grup parlamentari socialista. (Foto: EFE)
Madrid

El PSOE rebutja donar llibertat de vot en la votació del projecte de llei de l'abdicació del rei

El secretari general del grup parlamentari i aspirant a la secretaria general del partit, Eduardo Madina, es declara republicà i desitja que els socialistes afrontin "en el futur el debat sobre monarquia i república"

RedaccióActualitzat

El PSOE no donarà llibertat de vot als seus parlamentaris en la votació sobre el projecte de llei que regula l'abdicació de Joan Carles I. La portaveu del grup parlamentari, Soraya Rodríguez, ha destacat que cada diputat és "amo del seu vot", però ha rebutjat donar llibertat de vot en el ple d'aquest dimecres perquè, segons ha dit, el PSOE té "una posició política absolutament clara".

Rodríguez ha afirmat que, si algun diputat del PSOE no respecta la disciplina de vot, s'estarà pronunciant "en contra d'una posició política que té el grup parlamentari al qual pertanyen". A més, ha subratllat que el debat al Congrés "no té res a veure amb monarquia o república" i ha apuntat que, qui voti en contra, estarà dient que "no accepta l'abdicació del rei, li estarà dient que continuï de rei".

Madina demana afrontar el debat "en el futur"

El secretari general del grup parlamentari del PSOE i un dels aspirants a la secretaria general del partit, Eduardo Madina, s'ha declarat "republicà" i ha desitjat que els socialistes afrontin "en el futur el debat sobre monarquia i república". Tot i que, en la mateixa línia que Rodríguez, ha dit que, en el debat d'aquest dimecres, allò que els diputats estan cridats a votar "és abdicació sí o no" i no una elecció entre monarquia i república.

El diputat basc ha aclarit que el seu vot serà el mateix que la posició oficial del PSOE perquè ser republicà li ha "ensenyat a comprendre els consensos fonamentals per a la convivència en democràcia". De tota manera, ha defensat que el debat sobre la república "es tingui en el futur en el PSOE, com s'ha fet sempre, i que la Constitució espanyola, que necessita canvis, els tingui en profunditat en els propers anys i que siguin de consens, d'enfortiment institucional, d'avenços i modernització".

Madina ha fet aquestes declaracions abans d'entrar a la reunió del grup parlamentari del PSOE, arran que tres diputats socialistes (el guipuscoà Odón Elorza, l'alacantí Federico Buyolo i el balear Guillem García Gasulla) hagin demanat llibertat de vot.

No està "sorprès" per la decisió de Díaz

Madina també ha dit que no l'ha "sorprès" la decisió de la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, de no presentar-se a la secretaria general del PSOE. "No formo part d'aquells que no es creien les paraules de Susana", ha apuntat el diputat socialista al Congrés, que ha recordat que Díaz havia avisat que la seva "prioritat" estava en el govern de la seva comunitat autònoma.

NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut