El PSOE obtindria el 41,3% en intenció directa de vot, el triple que el PP, segons el CIS
Segons el CIS, el PSOE tornaria a guanyar les eleccions i Cs baixaria a la tercera posició (EFE)

CIS: El PSOE obtindria el 41,3% en intenció directa de vot, el triple que el PP

El baròmetre del CIS del juliol es va fer abans de la investidura fallida de Pedro Sánchez

RedaccióActualitzat

El PSOE milloraria els seus resultats, si ara hi hagués eleccions, i superaria el 40 per cent d'intenció de vot directe. Així es desprèn de l'últim baròmetre del CIS, corresponent al juliol, que s'ha publicat aquest dimarts.

El PSOE milloraria gairebé dos punts la intenció directa de vot del baròmetre anterior i aconseguiria el 41,3 per cent del vot emès. Triplicaria, a més, el suport obtingut pel PP, que obtindria el 13,7 per cent del vot emès, la mateixa intenció de vot que li atribuïa el CIS del juny.

Ciutadans seria el partit més perjudicat si es fessin realitat les prediccions del baròmetre de juliol del CIS: baixaria a la tercera posició, amb un 12,3 per cent del vot emès, un descens de 3,5 punts respecte al mes passat, i de 4 punts respecte al baròmetre del maig.

 

 

Unides Podem continuaria sent la quarta força del Congrés dels Diputats, amb quatre dècimes més que en els resultats del baròmetre del juny: passaria de 12,7 a 13,1.

Segons el CIS, Vox es mantindria com a cinquena força, tot i perdre mig punt i obtenir el 4,6 per cent del vot emès.


ERC i JxCat milloren

Esquerra Republicana de Catalunya és la força més votada del Congrés dels Diputats després de les cinc que presenten llistes al conjunt d'Espanya.

 

(EFE)

 

Segons el CIS, ERC obtindria el 4,5 per cent del vot emès, i milloraria 6 dècimes la intenció de vot del juny i mig punt la intenció de vot del maig.

 

(EFE)

 

Junts per Catalunya repetiria com a segona força independentista catalana al Congrés dels Diputats, i també veuria créixer el suport obtingut a les urnes. En concret, JxCat pujaria 4 dècimes, passaria de l'1,2 del juny i del maig a l'1,6 del juliol.


Tots els caps de llista suspenen

Més enllà de la intenció de vot, el baròmetre del CIS també inclou la valoració dels principals líders polítics. Aquest mes de juliol no n'hi ha cap que aprovi.

 

(EFE)

 

La millor nota la treu el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, que obté un 4,6 de mitjana.

 

(EFE)

 

El CIS també pregunta per Albero Garzón, líder d'Esquerra Unida, que és el segon més valorat, amb un 3,6, per davant del seu soci a Unides Podem, Pablo Iglesias, que obté un 3,3.

 

(EFE)

 

El líder de Cs, Albert Rivera, amb un 3,4, també supera Iglesias, i el líder del PP, Pablo Casado, obté un 3,1. La pitjor nota se l'endú el líder de Vox, Santiago Abascal, puntuat pels ciutadans amb un 2,3.

 

(EFE)

 

Enquestes fetes a principis de juny

L'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques es va fer a principis de juliol, dies abans, per tant, de la investidura fallida de Pedro Sánchez i de la falta d'acord entre el PSOE i Unides Podem per governar en coalició.

Abans, també, del veto dels socialistes a Pablo Iglesias i del pas al costat del secretari general de Podem per facilitar l'acord.

En concret, les 2.952 entrevistes que són la base del baròmetre es van dur a terme entre l'1 i l'11 de juliol, en 296 municipis de 49 províncies. Les entrevistes es van fer presencialment, al domicili dels enquestats.

ARXIVAT A:
Eleccions 28A
Anar al contingut