Urna plena de paperetes al Senat (Arxiu EFE)
Urna plena de paperetes al Senat (Arxiu EFE)

El PSOE obté majoria absoluta al Senat i allunya l'aplicació d'un altre 155

Els socialistes dupliquen els resultats del PP i Esquerra es manté com a tercera força

Actualitzat

El PSOE recupera la majoria al Senat en les eleccions del 28 d'abril després d'haver aconseguit 122 senadors dels 208 que s'escollien, 79 més dels que va obtenir el 2016. Després de set eleccions amb victòries del PP a la cambra alta, els socialistes són la formació més votada a la cambra alta per primera vegada des del 1993.

Els socialistes pràcticament tripliquen el nombre de senadors electes que tenien, al passar de 43 a 121. En comptar a més amb 18 senadors autonòmics, el PSOE s'assegura la majoria absoluta de la cambra alta, amb 140 dels 266 diputats. Aquesta majoria allunya la possibilitat d'una altra aplicació de l'article 155 a Catalunya, una opció que el PSOE no contempla. La iniciativa per aplicar el 155 ha de partir del govern espanyol i és imprescindible l'aprovació del Senat per tirar-lo endavant.

Amb el recompte situat en el 99,28%, els socialistes dupliquen els resultats del PP, que ha obtingut 56 senadors, 73 menys que fa tres anys. Els senadors dels populars seran 55 amb el senador obtingut en la coalició Navarra Suma.

ERC, tercera força

Darrere de socialistes i populars, Esquerra Republicana manté la tercera posició al Senat amb 11 senadors, seguida del PNB, amb 9.

Ciutadans obté per primera vegada 3 senadors electes, ja que fins ara només comptava amb 6 senadors de designació autonòmica. En total en tindrà 9, als quals se sumarà la senadora obtinguda dins la coalició Navarra Suma. Aquesta coalició Navarra Suma, que agrupa UPN, PP i Cs, ha obtingut 3 senadors.

Per la seva banda, Junts per Catalunya ha aconseguit mantenir els dos diputats. Tanquen el recompte Coalició Canària i Coalició per Melilla, Bildu i l'Agrupació Socialista de la Gomera, amb un cada un.

ARXIVAT A:
Article 155Eleccions 28A
Anar al contingut