Fossa comuna de represaliats del franquisme al cementiri de Paterna, a València (EFE)
Fossa comuna de represaliats del franquisme al cementiri de Paterna, a València (EFE)

El PSOE, obert a anul·lar les sentències franquistes

El consell de ministres d'aquest divendres aprovarà l'exhumació de les restes de Franco, una de les propostes estrella de Pedro Sánchez

Actualitzat

La portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha assegurat que Esquerra Republicana "sap, coneix i té" el compromís dels socialistes d'anul·lar les sentències franquistes. L'anul·lació dels judicis sumaríssims del franquisme, entre els quals hi ha el del president de la Generalitat Lluís Companys, és la principal exigència dels partits independentistes per donar suport al decret llei per exhumar les despulles de Franco.

En declaracions a Telecinco, Lastra ha recordat que el PSOE ja va donar suport a una iniciativa del PDeCAT fa un any que instava a anul·lar els tribunals franquistes i les seves sentències, però al·lega que PP i Cs la mantenen "paralitzada". En aquest sentit, també ha apuntat que, a finals del 2017, els socialistes van registrar al Congrés una proposició de llei per anul·lar aquestes sentències, però que el govern del PP que hi havia aleshores a La Moncloa ho va "vetar".

Ara, amb el PSOE a La Moncloa, la Direcció General de Memòria Històrica vol impulsar una reforma integral de la Llei de Memòria Històrica per aconseguir, finalment, declarar la nul·litat dels tribunals d'excepció franquistes i les seves resolucions i sentències.

 

 

Decret llei per a l'exhumació de Franco

El consell de ministres d'aquest divendres aprovarà un decret llei que donarà empara legal a l'exhumació del cos del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. El decret llei modificarà alguns aspectes de la Llei de Memòria Històrica amb l'objectiu de donar cobertura legal al procés de desenterrar el fèretre del dictador.

Un cop s'hagi publicat el decret llei al BOE, previsiblement aquest dissabte, s'haurà d'obrir un procediment administratiu al llarg del qual les parts implicades, entre les quals hi ha la família de Franco, podran presentar al·legacions si ho desitgen. A més, l'executiu de Sánchez té la voluntat d'esperar que el Congrés convalidi el decret llei, tot i que el govern podria actuar sense esperar l'aval de la cambra baixa.

L'exhumació no es farà de manera immediata.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut