Barcelona

El PSOE no es planteja abstenir-se per facilitar la investidura de Rajoy

Ho han assegurat tant Antonio Hernando com Meritxell Batet. En canvi, el també socialista Guillermo Fernández Vara, president d'Extremadura, defensa que Rajoy formi govern com més aviat millor i que el PSOE vagi a l'oposició

RedaccióActualitzat

El PSOE no farà president del govern Rajoy ni amb una abstenció. Ho ha manifestat el portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, després de l'executiva del partit per valorar els resultats d'aquest 26-J, que mantenen els socialistes com a primera força de l'esquerra, amb 85 diputats. Hernando ha explicat que la iniciativa per formar govern correspon ara a Mariano Rajoy com a guanyador de les eleccions, però ha deixat clar que el PSOE no s'abstindrà i votarà en contra de la seva investidura:

"Nosaltres no donarem suport al senyor Rajoy per a la investidura i tampoc ens abstindrem. Ha de ser el senyor Rajoy qui busqui entre els seus afins ideològics prou suport per tirar endavant aquesta investidura."

Antonio Hernando ha carregat fort contra l'actitud de Pablo Iglesias:

"El senyor Iglesias va tenir l'oportunitat de votar un president socialista i que avui tinguéssim un president socialista al capdavant del govern d'Espanya, i el senyor Iglesias va decidir donar-li una segona oportunitat al senyor Rajoy."

 

 

Abans de la compareixença d'Hernando, la candidata del PSC, Meritxell Batet, ha deixat clar, en declaracions a "Els matins" de TV3, que no pensen facilitar la investidura de Rajoy:

"No ens ho plantegem. Qui ha d'assumir la responsabilitat de formar govern és el Partit Popular. Hi ha moltes forces polítiques a l'hemicicle i, per tant, són ells els que han d'iniciar aquestes converses i intentar sumar una majoria suficient. El Partit Socialista representa l'alternativa al PP, sobretot a les seves polítiques. Nosaltres hem de fer oposició al Partit Popular."

Mentre Batet diu que no pensen facilitar el govern als populars, el secretari general del PSOE d'Extremadura i president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, s'ha mostrat partidari que Mariano Rajoy assumeixi la presidència i "formi govern" com més aviat millor i que els socialistes "vagin a l'oposició". Segons Fernández Vara, "l'opinió de la majoria dels espanyols ha estat que Rajoy sigui el seu president" i això no "es pot obstaculitzar."

Meritxell Batet ha explicat que hauria preferit treure més bons resultats, però ha remarcat que els socialistes s'han mantingut com a segona força de l'estat, en contra de les previsions que deien que Podem els podia desbancar:

"El Partit Socialista s'ha consolidat de manera molt clara i molt contundent com la primera força d'esquerres i, per tant, com la primera força alternativa a les polítiques i al Partit Popular. En aquest sentit, fem una valoració positiva d'aquest fet, però la valoració és negativa pel fet que el Partit Popular augmenta en escons. Ara, l'aritmètica és molt més complicada que la del 20 de desembre."


A la tarda, el primer secretari del partit, Miquel Iceta, ha comparegut per valorar els resultats i ha descartat donar suport "ni per activa ni per passiva" a la investidura de Rajoy. Iceta ha interpretat els resultats com un missatge de la ciutadania perquè els socialistes "es quedin a l'oposició" i que el PP hagin d'"intentar formar govern".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut