Madrid

El PSOE insinua que podria acceptar els candidats del PP al Constitucional

El Senat es posa mans a la feina i demà mateix començarà el procés per desbloquejar el nomenament pendent de quatre membres del Tribunal Constitucional. El PSOE s'ha avingut a fer-ho i s'ha compromès fins i tot, per responsabilitat, a donar suport als noms que posi sobre la taula el PP. És el resultat de la compareixença a la cambra alta del president de la Generalitat, José Montilla, que ha reclamat la renovació urgent del tribunal per acabar amb el bloqueig de la sentència sobre l'Estatut i evitar la degradació de les relacions Catalunya-Espanya. El vicepresident tercer i ministre de Política Territorial ha fixat l'opinió del govern espanyol en resposta a la intervenció de Montilla. Manuel Chaves ha destacat la normalitat amb què s'està desnvolupant l'Estatut i ha admès que l'actual situació del tribunal és anòmala i que els principals responsables en són els partits polítics. El govern espanyol -ha afegit- treballa per la renovació del Constitucional i per això el PSOE demanarà demà mateix la convocatòria de la Comissió que ha d'estudiar els candidats al Constitucional.

Actualitzat
La intervenció històrica de José Montilla davant el Senat per demanar la renovació urgent del Tribunal Constitucional i advertir del risc de "donar ales als qui volen la ruptura" que provocaria que s'allargués encara més l'actual situació, ha obtingut una resposta immediata del govern espanyol i, sobretot, del PSOE. Primer, el ministre de Política Territorial ha fixat la posició de l'executiu espanyol admetent que la situació del tribunal és anòmala, culpant-ne els partits polítics i demanat-los responsabilitat per desbloquejar la renovació dels seus membres. Després, diferents membres del PSOE han confirmat que demà mateix demanaran al Senat iniciar el procés de renovació, encallat des de fa temps, i fins i tot han insinuat que, per responsabilitat, estarien disposats a acceptar els membres que proposa el PP.

L'Estatut "ha superat la prova de la pràctica"

Durant la seva intervenció al Senat, el vicepresident tercer i ministre de Política Territorial ha recordat que el nou Estatut de catalunya va ser fruit de l'aprovació del Parlament de Catalunya i de les Corts Generals. A més, va ser refrendat per la ciutadania de Catalunya, cosa que políticament -diu el ministre de Política Territorial- li atorga especial rellevància. Actualment, ha continuat, "l'Estatut està plenament en vigor i s'està desenvolupant en plena normalitat, també pel que fa a les relacions amb l'Estat", sense que s'hagi "trencat res". En definitiva, i en paraules de Chaves, l'Estatut "ha superat la prova de la pràctica" i ha desvirtuat "tots aquells arguments que es van posar sobre la taula de forma tremendista".

En aquest sentit, el vicepresident Chaves ha recordat que l'Estatut català ha marcat el camí dels nous estatuts d'altres autonomies i que molts dels articles del text català recorreguts els trobem en altres textos, "sense que s'hagi produït la més mínima alteració del nostre ordre constitucional".

El govern aposta per la renovació


Aquesta situació de "normalitat democràtica" és el context en què es produeix aquest debat al Senat -ha continuat Chaves- i el mateix en què el Tribunal Constitucional ha de dictar una sentència molt important, tant per a Catalunya com per a l'estat de les autonomies. Sobre el Constitucional, Chaves ha admès que per més que tingui plena legitimitat, la seva actual situació "és anòmala i estranya" i n'ha responsabilitzat directament del bloqueig els partits polítics, que no han estat capaços de renovar els seus membres. Però el govern espanyol, diu el vicepresident, "aposta per la renovació" i afegeix que ara del que es tracta és que els partits polítics facin un esforç per exposar les seves idees per saber el nivell de responsabilitat de cara al futur.

"Reitero la disposició del govern espanyol d'apostar per la renovació del Constitucional, que esperem que es produeixi més aviat que tard, pel bé de totes les institucions, sobretot del mateix Tribunal Constitucional" (...) "i pensant també en els interessos d'Espanya i de Catalunya, que no són contraposats", ha conclòs el vicepresident Chaves.

El PSOE accepta desbloquejar la renovació


Fora de l'hemicicle, el partit socialista ha anunciat que demanarà al Senat la convocatòria de la Comissió de Nomenaments, que estudia els candidats a substituir els magistrats del Tribunal Constitucional amb mandat caducat. El procés, que ja s'havia iniciat, es troba en situació de bloqueig per desacords entre socialistes i populars. Totes les comunitats del PP van proposar els mateixos noms i els socialistes els van rebutjar. La Secretària d'Organització del PSOE, Leire Pajín, feia l'anunci als passadissos del Senat.

La portaveu del grup socialista al Senat, Carmela Silva, ha anat un pas més enllà i ha insinuat, fins i tot, que el PSOE estaria disposat a donar suport als candidats que proposi el PP, per responsabilitat. Silva ha deixat clar que el PSOE no vol "començar el procés de renovació des de zero" i ha afegit que "si el PP no fa un pas enrere en la seva posició, el PSOE farà allò que hagi de fer per propiciar la renovació" del Constitucional. Els populars hi veuen en tot plegat una maniobra dilatòria per evitar que hi hagi sentència abans de les eleccions al Parlament.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut