Espanya

El PSOE i el PP afronten la cita de les municipals amb la mirada posada a La Moncloa

El president del govern espanyol ha volgut donar el tret de sortida a la seva darrera campanya des d'un territori simbòlic: la seva ciutat, Lleó. A Madrid, el candidat a l'alcaldia, Jaime Lissavetzky, i l'aspirant a la presidència de la comunitat, Tomás Gómez, han engegat la campanya a la cèntrica plaça del Callao acompanyats del vicesecretari general del partit i director de campanya, José Blanco. Blanco, que no ha esperat a les 12 per demanar el vot, ha dit que no tenen por de les urnes i ha avisat Rajoy que no li passi com a Portugal, on els socialistes han invertit la tendència de les enquestes, que feien guanyadora la dreta. El líder del Partit Popular, Mariano Rajoy, ha començat campanya a Sevilla, ciutat on els populars aspiren a governar a partir del 22 de maig. Acompanyat de Javier Arenas i del candidat popular a l'alcaldia, Rajoy ha dit que Sevilla ha de ser un exemple del canvi també pel futur govern d'Espanya. El líder popular ha assegurat que pel PP els principals adversaris són l'atur i la crisi econòmica.

Actualitzat
PSOE
El partit socialista sap que a les eleccions municipals i autonòmiques s'hi juga molt més que el poder territorial. Dels resultats en depèn la data de les eleccions generals i també el nom dels que aspiren a succeir Zapatero com a candidat del PSOE.

El PSOE afronta els quinze dies fins al 22 de maig sota la influència de l'anunci de Rodríguez Zapatero de no repetir com a candidat a les eleccions generals. A banda del poder territorial del partit, doncs, els resultats del 22-M condicionaran la data de les eleccions generals i també els noms dels aspirants a ser el successor de Zapatero i la manera d'escollir-lo.

La direcció del PSOE creu que, com també passa a la majoria de països europeus, la crisi els perjudicarà. És per això que volen capgirar l'argument i fer arribar als ciutadans el missatge que una victòria dels populars perjudicaria la població espanyola, ja que durien a terme diverses retallades socials. El director de campanya, José Blanco, està convençut que hi ha prou temps per evitar la davallada que pronostiquen les enquestes.

Davant d'aquesta situació, els socialistes aspiren, bàsicament, a salvar els mobles. Traduït al mapa, això equival a conservar Extremadura i Castella-la Manxa. El PSOE aspira a conservar la presidència d'Extremadura, sempre en mans dels socialistes i que actualment ocupa Guillermo Fernández Vara. Però el PSOE se la juga, sobretot, a Castella-la Manxa: el resultat d'aquesta comunitat podria marcar si els socialistes s'enfonsen o mantenen uns resultats dignes. La número 2 del PP, María Dolores de Cospedal, és la candidata del PP que aspira a vèncer José María Barreda. Això fa que els atacs socialistes se centrin, sobretot, en la direcció dels populars, i l'acusen de no fer propostes per lluitar contra la crisi.

A banda d'Extremadura i Castella-la Manxa, el PSOE vol plantar cara els populars a Astúries (on el PP està dividit a causa de l'escissió promoguda per Álvarez Cascos), Cantàbria, Aragó i les Illes Balears. La resta de comunitats les donen pràcticament per perdudes.

La batalla municipal, per la seva banda, té dos escenaris principals: Barcelona i Sevilla. La segona i la quarta ciutat de l'Estat són les alcaldies més importants en mans del PSOE i les enquestes no els asseguren mantenir-les.

PP
Pel PP, les eleccions del 22-M són transcendentals: no només les veuen com el principi del canvi a l'Estat sinó també com un punt d'inflexió en la història d'Espanya. I com a principals fites es marquen guanyar a la comunitat de Castella-la Manxa i a l'Ajuntament de Sevilla. Han triat el lema "Centrats en tu", per demostrar que la seva principal preocupació són les persones i els problemes reals que tenen.

El que espera PP d'aquestes eleccions és que marquin la història col·lectiva d'Espanya. I estan convençuts que Espanya es tenyirà de blau i que la victòria del PP serà tan rotunda que haurà d'obligar José Luis Rodríguez Zapatero a avançar les eleccions generals.

El PP espera revalidar les majories absolutes del País Valencià, Madrid, Múrcia, La Rioja i Castella i Lleó, i recuperar el govern de les Illes Balears i Cantàbria. A Aragó i Astúries, espera treure prou vots per formar aliances de govern després de les eleccions. Però sobretot el PP s'ha abocat a Castella-la Manxa, on confia col·locar com a presidenta María Dolores de Cospedal, després de trenta anys de govern socialista.

El PP presumeix de presentar-se a les eleccions amb el mateix missatge a tots els racons d'Espanya: aposta per l'austeritat, la racionalització de l'estat autonòmic i una segona descentralització que potenciï les competències dels ajuntaments. I ha preparat una campanya que generi confiança tant als seus electors com als votants socialistes o d'altres partits.

Pel PP, les municipals són tan importants com les autonòmiques. Ha presentat 7.500 llistes electorals a tot Espanya. El seu talismà serà Sevilla perquè entén que una victòria a la capital andalusa tindrà una gran transcendència política. Rajoy recorrerà tot l'Estat, en una campanya en què també veurem aparèixer José María Aznar.
Anar al contingut