El PSOE es queda sol i el Congrés no avala el gir del govern espanyol sobre el Sàhara

El nou PP de Feijóo dona suport a la iniciativa de Podem, Esquerra i Bildu el dia en què Sánchez s'entrevista amb el rei del Marroc

RedaccióActualitzat

El Congrés ha aprovat, sense el suport del PSOE, que el Sàhara Occidental té dret a votar la seva autodeterminació. El nou PP de Feijóo ha donat suport a la iniciativa de Podem, Esquerra i Bildu justament el dia en què Pedro Sánchez s'entrevista amb el rei del Marroc, Mohamed VI.

El Congrés ha rebutjat, per tant, el canvi de posicionament que va fer pel març el govern espanyol respecte al Sàhara Occidental

La resolució no de llei que exigia una rectificació del govern espanyol s'ha aprovat perquè s'hi ha acabat sumant el PP i Vox i Ciutadans s'han abstingut. Han estat 168 vots a favor, 118 en contra i 61 abstencions. El PSOE s'ha quedat absolutament sol. 

El text que ha tirat endavant aposta per aplicar "les resolucions de l'ONU i la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara, en el convenciment que només el diàleg i la negociació (...), d'acord amb el dret internacional, ajudaran a assolir una solució política".


Visita de Sánchez al Marroc

El revés rebut al Congrés no és la millor carta de presentació per a Pedro Sánchez de cara a la visita que comença aquesta tarda al Marroc. El president espanyol es reunirà amb el rei Mohamed VI justament per segellar la nova etapa de relacions amb el règim marroquí.

El viatge té una forta càrrega simbòlica, i la trobada es fa en ple ramadà. És una fórmula per escenificar la reconciliació entre els dos països, després de la crisi diplomàtica arran de l'hospitalització de Brahim Ghali, líder del Front Polisario, a l'estat espanyol.

Un gir en què Espanya va acceptar el pla d'autonomia per al Sàhara que havia presentat Rabat. Sánchez es vol assegurar el control migratori a les fronteres. 

 

El canvi de criteri d'Espanya sobre el Sàhara Occidental coincideix en el temps amb una forta davallada de les arribades de migrants provinents del Marroc les illes Canàries durant el març. 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezSàhara Occidental
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut