El PSOE amplia la seva diferència sobre el PP en el CIS del febrer
El PSOE amplia la seva diferència sobre el PP en el CIS del febrer
Madrid

El PSOE eixamplaria l'avantatge i el PP recuperaria el segon lloc a costa de Cs i Vox

Segons el CIS, els socialistes guanyarien les eleccions i augmentarien gairebé tres punts i mig en intenció directa de vot respecte del gener

RedaccióActualitzat

El PSOE guanyaria les eleccions i augmentaria la diferència respecte del PP, que recuperaria la segona posició, si avui es fessin eleccions al Congrés. Els socialistes pugen gairebé tres punts i mig respecte del mes de gener en intenció directa de vot, segons el CIS del febrer. És el primer sondeig que es fa públic després que Pedro Sánchez anunciés eleccions generals per al 28 d'abril. L'enquesta, però, es va fer uns dies abans de l'anunci.

L'augment del PP es beneficia de la baixada en percentatge de vot de Ciutadans i de Vox. El partit taronja seria tercera força, davant de Podem, que baixaria lleugerament.

La suma de PSOE i Podem és 10 punts superior a la del PP, Ciutadans i Vox, en intenció de vot directa. Segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques del mes de febrer, el PSOE marca rècord d'intenció directa de vot amb un 33,3%, mentre que el PP recupera la segona plaça superant Ciutadans, que figura a 16 punts dels socialistes.

El CIS atorga al PP una intenció de vot del 16,7% -dos punts més que al gener- davant del 15,3% de Ciutadans, que baixa més de dos punts respecte al mes anterior. Podem tindria un 14,5% de suports i Vox, un 5,9%, sis dècimes menys que al gener.
 

El PSOE de Pedro Sánchez es distancia del PP, segons el CIS (Reuters)

Els socialistes també guanyarien clarament a Catalunya

A Catalunya, el PSC guanyaria clarament les eleccions generals amb el 25,6% dels sufragis, lluny d'ERC, que n'obtindria el 15,5%, i d'En Comú Podem, amb l'11%. Cs quedaria en quarta posició amb el 9,3% dels vots, el PP cinquè amb el 4,9% i el PDeCAT sisè amb el 3,1%. Vox obtindria el 2,2% dels vots, dues dècimes més que el PACMA, amb el 2%. El sondeig es basa en 453 enquestats.

Aquestes dades canvien les del gener. Fa un mes guanyava ERC, amb el 22,7% dels vots, set punts més que ara. La segona plaça l'ocupava el PSC, amb el 21,6%. Segons el CIS del febrer, els socialistes s'imposarien amb quatre punts més.

Tercer és En Comú-Podem, que baixa dos punts, i quart Cs, que puja quatre dècimes El cinquè seria el PDeCAT, amb dos punts menys que el gener, i el sisè el PP, amb pràcticament el mateix resultat que un mes abans. Vox passa del 0,9% dels vots al 2,2% el febrer.

Són dades d'estimació de resultats d'unes hipotètiques eleccions espanyoles a Catalunya, que sempre tenen comportaments diferents d'uns comicis per escollir el Parlament.

Casado sobre el CIS: "És una autèntica vergonya"
 

El PP de Casado puja dos punts però es queda més lluny del PSOE (ACN)

El PP ha pujat dos punts, segons el CIS, però veu com el PSOE es destaca en el primer lloc. Però Pablo Casado no s'ho creu. El líder dels populars va més enllà i qualifica aquest baròmetre d'"autèntica vergonya per la seva falta de credibilitat". Ho ha dit a Catalunya, abans de visitar el Mobile World Congress (MWC). "És el que vol Ferraz", ha declarat Casado als periodistes.

El màxim responsable del Partit Popular ha insistit a demanar a Sánchez un debat cara a cara durant la campanya electoral:

"No entenc que Sánchez no l'accepti. Jo després podré debatre en altres formats, a quatre, a cinc o a tres, però crec que cal fer un cara a cara com sempre s'ha fet durant dècades de democràcia, i no entenc que el senyor Sánchez s'amagui o li faci por."

 

ARXIVAT A:
PSOEPPCsUnides PodemEleccions 28A
Anar al contingut